Volledig scherm
Ondernemers op de Kleine Berg willen graag aanhaken bij de plannen voor het centrum van de stad. © Jean Pierre Reijnen

Renovatie ook op Kleine Berg in Eindhoven

EINDHOVEN - De ondernemers op de Kleine Berg willen aanhaken bij de plannen die stadsarchitect Winnie Maas heeft voor de rest van de binnenstad.

Er zijn al diverse pogingen gedaan om de binnenstad en de Kleine Berg op een logische wijze met elkaar te verbinden: via het Bergenpad over het Fens-terrein en door speciale bestrating bij de oversteekpunten van de Vrijstraat en Hooghuisstraat op de Keizersgracht. "Wij vinden de plannen die Winnie Maas met de binnenstad heeft geweldig mooi. Daar willen wij graag bij aanhaken", zegt Harry van Hout, voorzitter van de ondernemersvereniging van die straat.

De herinrichting van de Kleine Berg is de afgelopen jaren al meermalen uitgesteld. Volgens eerdere plannen van de gemeente gaat die fasegewijze klus een maand of negen duren. "Maar dat kunnen de ondernemers hier niet aan. Dan is er een aantal, dat het loodje gaat leggen", weet Van Hout. "Wij willen in plaats van een fasegewijze herinrichting van negen maanden liever een intensieve renovatie van zes tot acht weken. Liever acht weken heel veel overlast dan negen maanden steeds een beetje. Als daar een prijskaartje aan hangt, wachten wij liever nog even. Dan kan de gemeente nog even doorsparen!"

Zomerweken

Van Hout hoopt dat de gemeente Eindhoven de renovatie in de zomerweken gaat verrichten. "Dan heb je lange dagen en kan er van vroeg tot laat gewerkt worden. Natuurlijk is dat minder voor de horecabedrijven, die terrassen op de Kleine Berg hebben. Maar ook zij zien de voordelen van een snelle renovatie in plaats van negen maanden lang in de rotzooi zitten."

Van Hout kent de plannen van Maas met asfalt. Hij is benieuwd naar de keuze voor de nieuwe bestrating voor de binnenstad, die later deze maand genomen wordt. "Laat maar komen dat asfalt. Dan is het lekker snel klaar!"

Volgens een woordvoerder is de gemeente bereid om mee te werken aan een snelle herinrichting. "De gas- en waterleidingen alsmede het riool moeten vervangen worden. We gaan samen met de aannemer kijken of dat in een zo kort mogelijke periode kan. Er is nog geen planning; we weten dus niet wanneer de werkzaamheden echt gaan starten."

De gemeente wil ook de Grote Berg inrichten volgens de plannen voor de binnenstad. Die plannen worden op 2 september aan de buurtbewoners gepresenteerd. De Bergstraat tussen Grote Berg en Kleine Berg valt merkwaardig genoeg buiten de plannen.

Van Hout wil de discussie over het al of niet autovrij of autoluw maken van de Kleine Berg afkappen. "Dat hoeft van de meeste ondernemers niet. Het is ook de charme van de Kleine Berg dat alle verkeer er gebruik van kan maken. Het aantal parkeerplaatsen zal na de herinrichting wel wat gaan afnemen. Het schuin inparkeren verdwijnt om veiligheidsredenen. Misschien moeten we wèl de tijden voor de bevoorrading door vrachtverkeer gaan beperken. Nu mag dat de hele dag, beter is om dat in de toekomst te beperken van 9 tot 12 uur 's morgens." Er komt wel meer ruimte voor fietsen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven