Volledig scherm
Wiesen Restaurant aan de Kleine Berg in Eindhoven.

Restaurant Wiesen in Eindhoven krijgt Michelinster, Lindehof Nuenen heeft 2e ster

MAASTRICHT - In Maastricht zijn maandag de Michelinsterren verdeeld. Er gaat een ster naar Wiesen in Eindhoven en Lindehof in Nuenen haalt een 2e ster binnen. Er zijn in Nederland drie tweesterrenrestaurants bij gekomen. Vijf zaken kregen een eerste ster. Het aantal restaurants met drie sterren is hetzelfde gebleven. Dat zijn er nog steeds twee: De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen.

Vijf zaken kregen een eerste Michelinster. Het gaat om het Japans restaurant Sazanka in Amsterdam, restaurant Sinne in Amsterdam, restaurant Wiesen in Eindhoven, restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem en restaurant FG Food Labs in Rotterdam.

100 Sterren-restaurants in Nederland

Het aantal zaken met één ster komt daarmee in Nederland op 79, er zijn 19 tweesterrenrestaurants en twee met drie sterren. In totaal zijn er dus honderd zaken met een of meer Michelinsterren, vijf minder dan vorig jaar. Maar volgens directeur Michael Ellis van de Michelin Gids komt dat ook omdat zes zaken gesloten zijn en enkele andere hun ster kwijt raakten door verhuizing.

Volgens Ellis behoort Nederland tot de landen met een topkeuken. „20 jaar geleden ging niemand naar Nederland om te eten”, zei hij. „Nu wel, en dat is een relatief nieuwe trend.” Toch vindt hij dat Nederland in het buitenland nog steeds ondergewaardeerd wordt.

Campagne

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) gaat een grote campagne beginnen om het imago van de eetgelegenheden in Nederland te verbeteren. Het beeld dat buitenlanders van de Nederlandse keuken hebben, is niet goed, zei een woordvoerder van
het NBTC maandag in Maastricht. „Men is niet te spreken over de prijs-kwaliteitsverhouding en over de breedte van het aanbod.” Hij bezwoer dat deze waarneming niet strookt met de werkelijkheid van de Nederlandse keuken.

De Hotel School of Management in Maastricht is daarom bezig met een groot onderzoek naar het imago van de Nederlandse keuken.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven