Volledig scherm
Guido Buntinx op zijn rijdende bierkratje © FotoMeulenhof

Rijdend bierkratje verbaast Eindhoven en omstreken

VIDEOEINDHOVEN – Een bierkrat op wielen. Elektrisch aangedreven. En nog te berijden ook. Je gelooft je ogen niet. Toch is het echt waar. Voorbijgangers zien Guido Buntinx en Christophe Westerveld regelmatig op een rijdend Gulpener-kratje voorbij scheuren. Het voertuig trekt volop bekijks, maar dat zijn de werktuigbouwkundestudenten inmiddels wel gewend.

Onlangs croste Buntinx (24), die sinds zijn 21e in Eindhoven woont en studeert aan de TU/e, voorbij het Philips Stadion, toen er een voetbalwedstrijd gaande was. Het stikte er van de politieagenten. “Het waren er denk ik wel tweehonderd, zonder grap. De meesten lachten, sommigen maakten een foto. Dat was grappig.” Vrezen voor een boete hoeft Buntinx niet, want de Reib (bier omgedraaid) is verzekerd als scootmobiel, met verzekeringsplaatje en al.

Mazen in de wet noemen ze dat. “Hij rijdt 45 km p/u, heeft voor- en achter verlichting, een bel, een remhendel en een reflector. Daarmee voldoet de Reib aan de gestelde eisen van de overheid”, weet de geboren Maastrichtenaar. Het idee om het voertuig te maken kwam niet uit de lucht vallen. Samen met zijn maat Westerveld (24, die studeert op Zuyd Hogeschool in Limburg), die hij op de middelbare school ontmoette, waren ze steevast klussend te vinden in hun werkplaats in het Limburgse Gulpen.

Eerder fabriceerden ze met 150 bierkratten een jacuzzi, maakten ze zelf een sneeuwscooter en ook een ‘bierkratradio’ was niets te gek. “We vinden het vooral leuk om bezig te zijn met projecten die weinig nut hebben. Lol gaat boven functionaliteit”, klinkt het. Kort gezegd: alles wat beweegt en wat met auto’s en motoren te maken heeft, begeert het hartje van de heren.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Volledig scherm
Buntinx en Westerveld produceerden de accu zelf, door middel van een zelfgemaakt puntlasapparaat. © Willem Brouwer

Friemelen

Overigens rijdt de Reib, die ze helemaal zelf in elkaar friemelden, niet op bier. De productie ging zo nu en dan wél samen met het nuttigen van een pilsje. “Eerst maakten we een 3D-model op de computer en aan de hand daarvan zijn we aan de slag gegaan. Op die manier kun je alles op de millimeter berekenen”, vertelt Buntinx. De accu, met een actieradius van 30 kilometer, maakten ze ook zelf, zowaar met een zelfgeproduceerd puntlasapparaat.

De reacties zijn overweldigend. Zo belandden er reeds negentig mailtjes in hun postvak van geïnteresseerden. “Maar veel mensen denken dat we het voor twee à driehonderd euro wel in elkaar kunnen zetten. Enkel aan onderdelen kost een Reib al 700 euro.” 

En of de heren er zelf op rijden? "Soms racen we een potje tegen elkaar. Maar wel binnen de perken hoor, niet dat het gevaarlijk wordt. En ik rijd er mee naar de TU/e, die twee kilometer is goed te doen. Als je er langer op zit, krijg je er een harde kont van."

Voor nu blijven de heren lekker vrijblijvend knutselen, want eerst willen ze hun studie tot een einde brengen. Daarna zien de techneuten wel weer verder.

Volledig scherm
De rijdende bierkrat is vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober te zien tijdens de open dagen van de TU/e. © Willem Brouwer
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven