Rijk investeert 130 miljoen in Brainportregio; onder meer in congrescentrum, Speelhuis en onderzoeksinstituten

videoEINDHOVEN - De regio Eindhoven krijgt honderddertig miljoen euro van het rijk om aantrekkelijker te worden als vestigingsplek voor expats én om onder meer twee omvangrijke onderzoeksinstituten op te richten. 

Dat hebben minister Carola Schouten (Landbouw), Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) vrijdagmiddag gezamenlijk bekendgemaakt tijdens een bezoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. 

Urgent

Het bedrag komt uit de zogenoemde regio-enveloppe; een pot van ruim 900 miljoen euro waarmee het kabinet-Rutte investeert in een aantal urgente projecten. Donderdag kreeg Rotterdam-zuid al 130 miljoen om achterstanden aan te pakken in dit deel van de havenstad.

Half januari diende deze regio een plan in bij het kabinet. Brainport vroeg om 170 miljoen en zou dan zelf 200 miljoen inbrengen. De verhoudingen liggen nu iets anders: het rijk beperkt de inbreng tot 130 miljoen euro, de regio draagt 240 miljoen bij. Het totaal blijft 370 miljoen. Als Brainport om wat voor reden dan ook minder investeert, zal ook het budget vanuit het rijk evenredig worden verlaagd.

Volledig scherm
Rijk en regio willen ook geld steken in een nieuwe toekomst voor het Evoluon. © FotoMeulenhof

Met het geld kan Brainport het voorzieningenniveau flink verbeteren. Broodnodig, zo is de redenatie, want het ontbreekt in Zuidoost-Brabant aan topvoorzieningen die de regio tot een aantrekkelijke vestigingsplaats maken. Zo gaat er geld naar een nieuw conferentiecentrum, een museum en een Design District, een 'verbindende schakel tussen centrum, Strijp-S en stationsgebied', waarbij 25 ontwerpers een kunstwerk maken voor het hart van de stad. Ook wordt geld gestoken in het Muziekcentrum, theater 't Speelhuis in Helmond, het Evoluon, zwembad De Tongelreep en andere sport- en cultuurvoorzieningen. 

Fotonica

Zo'n tachtig miljoen wordt uitgetrokken voor een nieuw onderzoeksinstituut op het gebied van fotonica (techniek voor opslag van computerdata met behulp van licht in plaats van elektriciteit). Eveneens tachtig miljoen staat in de boeken voor het opzetten van een 'Eindhoven Engine', een intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen. 

Eindhovens burgemeester John Jorritsma, voorzitter van de Stichting Brainport, ziet de bijdrage van het Rijk als 'écht een heel belangrijke stap'.  ,,Het draagt flink bij aan het aantrekken, opleiden en vasthouden van talent", zegt hij in een eerste reactie. ,,Het versterkt ons voorzieningenniveau en realiseert innovaties met maatschappelijke impact, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en mobiliteit. Maar belangrijker nog, ik zie hierin een bevestiging dat het Rijk een langdurige relatie met ons wil aangaan."

Quote

Ik zie hierin een bevesti­ging dat het Rijk een langdurige relatie met ons wil aangaan.

Burgemeester John Jorritsma

De bijdrage uit de regio-envelop is incidenteel, maar moet later dit jaar uitmonden in een zogenoemde 'Regio Deal'. Daarmee wordt de Mainportstatus die de regio Eindhoven onlangs kreeg verder uitgewerkt. De regio hoopt dan ook meer structurele rijksgelden binnen te halen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven