Volledig scherm
Werkzaamheden herinrichting Prins Clausplein in Eindhoven (archieffoto). © FotoMeulenhof

Rijk steunt aanleg groen Clausplein in Eindhoven met ruim drie ton

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven kan rekenen op een rijksbijdrage van 320.000 euro voor de herinrichting van het Clausplein in de binnenstad. 

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft woensdag bekendgemaakt in totaal 4,85 miljoen uit te trekken voor vijf projecten die de gevolgen van extreem weer door de klimaatverandering zoals wateroverlast en droogte moeten tegengaan. 

Het nieuwe Clausplein wordt een soort van groene oase, met veel bomen, planten en grassen. Aannemer Donker is onlangs gestart met de langverwachte herinrichting van het plein op de hoek Emmasingel-Willemstraat. Om het Clausplein klimaatbestendig te maken, wordt een waterberging aangelegd waarin het regenwater kan worden opgevangen voor hergebruik.

In totaal is met het vergroenen van het plein 835.000 euro gemoeid. Door een eerdere bijdrage van het fonds UnaLab van de EU én de toegezegde drie ton van het Rijk, blijft er voor de gemeente Eindhoven een uitgave over van 335.000 euro. 

600 miljoen 

Volledig scherm
Herinrichtingsplan Clausplein. © Gemeente Eindhoven

Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat het Rijk vijf miljoen uittrekt voor dergelijke lokale projecten om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. Het geld komt uit de pot van 600 miljoen die in het kader van het bestuursakkoord Klimaatadaptatie door het kabinet is vrijgemaakt.  

‘We moeten snel extra stappen zetten om onze straten, tuinen, steden en ook de landelijke omgeving anders in te richten. Alleen zo kunnen we ons goed voorbereiden op de gevolgen die de extremere weersomstandigheden hebben op onze leefomgeving. Denk aan de hoosbuien die hele woonwijken onder water zetten omdat er te weinig groen in de buurt is om het op een natuurlijke manier op te vangen’, aldus Van Nieuwenhuizen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven