De A50 bij de afslag naar Ekkersrijt/Ikea.
Volledig scherm
De A50 bij de afslag naar Ekkersrijt/Ikea. © Google Streetview

Rijkswaterstaat pakt geluidsoverlast A50 bij Eindhoven en Son aan

EINDHOVEN - Stiller asfalt of hogere geluidsschermen moeten de komende jaren een eind maken aan geluidsoverlast van de A50 bij de wijk 't Zand in Son en Breugel en de Eindhovense wijk Blixembosch. Rijkswaterstaat onderzoekt de gevolgen van de forse toename van het aantal passerende auto's én van de geluidsoverlast. 

Tussen knooppunt Ekkersrijt en Son en Breugel is al sprake van te veel geluid van het verkeer, erkent een woordvoerder van Rijkswaterstaat in reactie op vragen van het ED. Daarom loopt daar een akoestisch onderzoek. Resultaten verwacht hij aan het einde van dit jaar of begin 2020. 

Stiller asfalt

Ook op het stuk A50 richting Best ‘dreigt een overschrijding’ van het eerder berekende lawaai, erkent de woordvoerder. Omdat waarschijnlijk in 2021 groot onderhoud aan dit stuk snelweg plaatsvindt, wil Rijkswaterstaat dat vervangen door stiller asfalt. Daarna wordt opnieuw gemeten en moeten er eventueel aanvullende maatregelen getroffen worden. 

Geluidskaart van Rijkswaterstaat voor Blixembosch (onder) in Eindhoven en  't Zand in Son en Breugel (rechts naast de snelweg).
Volledig scherm
Geluidskaart van Rijkswaterstaat voor Blixembosch (onder) in Eindhoven en 't Zand in Son en Breugel (rechts naast de snelweg). © Rijkswaterstaat

Ook in noordelijke richting is stiller asfalt een optie, tot de afslag Son en Breugel, aldus Rijkswaterstaat. Een andere optie is om de geluidsschermen bij de wijk 't Zand te verhogen, net als in westelijke richting. Uit die Sonse buurt kwamen vorig jaar al veel klachten over het geluid. En dat ondanks het feit dat Rijkswaterstaat vijf jaar geleden nieuwe schermen had geplaatst. 

De gemeente Eindhoven laat de geluidswal bij de Kennedylaan ter hoogte van Blixembosch verplaatsen, dichter bij de weg. Eindhoven
Volledig scherm
De gemeente Eindhoven laat de geluidswal bij de Kennedylaan ter hoogte van Blixembosch verplaatsen, dichter bij de weg. Eindhoven © FotoMeulenhof

Momenteel verlegt de gemeente Eindhoven de geluidswal bij Blixembosch. Die komt dichter bij de weg te liggen om plaats te maken voor 180 nieuwe woningen in de woonwijk Blixembosch Het Plateau. De Wijkvereniging Blixembosch krijgt ondertussen steeds meer klachten over geluidsoverlast van bewoners uit de bestaande buurten. De vereniging vreest dat een nieuw te plaatsen geluidsscherm (hoger, maar korter dan het huidige) bij het fietserstunneltje onder de A50 tot nog meer overlast zal leiden. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven