Volledig scherm
© Bert Jansen

Rob van Gijzel stopt als burgemeester van Eindhoven (video)

EINDHOVEN - Rob van Gijzel (61), burgemeester van Eindhoven, heeft zijn vertrek aangekondigd. Hij blijft nog aan tot zijn opvolger aan de slag gaat. Dat is waarschijnlijk in september 2016.


Het vertrek van Van Gijzel (PvdA) komt niet helemaal als donderslag bij heldere hemel. Toen hij anderhalf jaar geleden voor een tweede termijn werd benoemd zei hij al dat hij de rit van zes jaar niet helemaal zou uitzitten. Hij wilde na het burgemeesterschap nog graag een andere, mooie uitdaging.


Wat die mooie uitdaging wordt, is nog niet bekend. De komende maanden wil Van Gijzel zich daarop oriënteren.


Door nu al zijn vertrek aan te kondigen hoopt de burgemeester bij te dragen aan een soepele overgang.


Van Gijzel noemde Eindhoven ‘een stad met een profiel om trots op te zijn’. Hij refereerde er aan dat hier economisch gezien -ook tijdens de crisis- bovengemiddeld is gepresteerd.


De in Eindhoven geboren (1954) en getogen Rob van Gijzel was van 1989 tot 2001 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. In 2003 probeerde hij al burgemeester van Eindhoven te worden. Toen koos de gemeenteraad voor VVD’er Alexander Sakkers. In 2008 deed hij een nieuwe poging. Eerst kozen de Eindhovenaren in een referendum voor hem (68,5 procent), daarna de gemeenteraad (25 van de 45).

Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven