Volledig scherm
SYDNEY - Over een jaar of dertig kunnen robots net zo goed voetballen als de menselijke wereldkampioenen. Ze rennen rond 2050 over het veld, schieten op doel en bedenken hun eigen tactiek. Daarvan is Wouter Kuijpers overtuigd. Hij is de 'bondscoach' van Tech United, een robotvoetbalteam van de TU Eindhoven. De Brabantse robots zijn de regerende wereldkampioenen. © ANP

Robots van team uit Eindhoven opnieuw wereldkampioen robotvoetbal

VIDEOSYDNEY/EINDHOVEN- Nederland heeft zondag in Sydney de wereldtitel robotvoetbal geprolongeerd. De ploeg Tech United uit Eindhoven won in de finale van het toernooi RoboCup met 6-4 van de Chinese robots, verenigd in het team Water.

De Eindhovenaren stonden voor de twaalfde keer op rij in de finale en pakten voor de vijfde keer de titel. In 2017 speelde het team in de eindstrijd ook tegen China, maar ging toen onderuit.

(Lees verder onder de beelden in de tweet)

De tafelhoge robots spelen vijf tegen vijf met een echte voetbal. Dat gebeurt in twee helften van een kwartier, op een veld van 18 bij 12 meter. De robots zijn geprogrammeerd, maar zodra het fluitsignaal klinkt voetballen ze compleet zelfstandig en zijn de mensen slechts toeschouwer.

Leeuwinnen

Nederland speelde dit keer met Sari van Verenstaal, Lieke Motors, Jackie Groenestroom, Dominique Bluetooth, Lineth Rekenbrein en Vivianne Wielema, naar de Oranje Leeuwinnen. Het was razend spannend. Aan het eind maakte Nederland, dat achter stond, de gelijkmaker pas. In de verlenging scoorden de Nederlandse robots nog twee keer.

Ook in de categorie zorgrobots heeft Tech United een wereldbeker gescoord. In deze wedstrijden gebruiken alle teams dezelfde robot, een Toyota HSR, maar elke kandidaat heeft zijn eigen software. De Eindhovense HSR heet HERO. Tijdens de ‘challenges’ van dit kampioenschap, waar met een complexe puntentelling wordt gerekend wie winnaar en verliezer is, kregen de robots bijvoorbeeld opdrachten om iemand te zoeken of het vuilnis buiten te zetten.

‘Dat valt nog niet mee, aldus een woordvoerder: “Niet alleen moet er een digitale kaart gemaakt worden van de ruimte, de robot moet de opdracht goed begrijpen, de voorwerpen zoals banken en blikjes kunnen herkennen, en tot slot moet hij optimale strategieën voor verschillende opdrachten uitdenken.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
8205 stemmen