Volledig scherm
Wapens die zijn ingeleverd tijdens de wapeninleveractie 'Wapens de wijk uit' van de Rotterdamse politie en Openbaar Ministerie. Inwoners van het Rijnmond-gebied konden tijdens deze actie anoniem hun slag- of stootwapens inleveren. © ANP/Olaf Kraak

Roep voor straffeloos inleveren van wapens in Eindhoven na moord Beukenlaan

EINDHOVEN - Enkele dagen na de dodelijke schietpartij in Eindhoven pleit het CDA voor een inleverpunt voor illegale wapens in de stad. In Helmond kunnen inwoners eind april al straffeloos van hun pistolen of messen af.

Inwoners van Eindhoven moeten binnenkort van hun geweren of andere illegale wapens af kunnen zonder dat ze daarvoor worden gestraft. Dat wil CDA-raadslid Remco van Dooren. Zijn verzoek kom een paar dagen na een dodelijke schietpartij in de stad. Vrijdagochtend werd een Eindhovenaar (54) doodgeschoten bij een bezoekje aan zijn moeder in de Beukenlaan.

262 wapens in Rotterdam

In Rotterdam leverde een soortgelijke inleveractie begin dit jaar maar liefst 262 wapens op: van vuurwapens tot boksbeugels. Ook in Helmond komt de laatste twee weken van april zo’n inleverpunt, nadat de stad te maken kreeg met verschillende schietpartijen in het drugscircuit. De laatste keer dat er straffeloos wapens konden worden ingeleverd, was in 2000. Dat leverde in heel Zuidoost-Brabant 150 vuurwapens op.

Volgens Van Dooren was de schietpartij van vrijdag niet de aanleiding voor de motie, die hij dinsdagavond indient. „Het was vooral een extra bevestiging. Maar ik werd aan het denken gezet door het succes in Rotterdam, de plannen in Helmond en de gewapende overvallen in Eindhoven van de laatste tijd”, aldus de CDA’er. „Ik heb niet de illusie dat de zware criminelen hun wapen komen inleveren. Maar elk wapen dat hiermee van straat verdwijnt, is er één. Je geeft er vooral een signaal mee af dat wapenbezit niet normaal is.”

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
6981 stemmen