Ben Damen bij het - volgens hem - meest markante gebouw in Gestel: de Genneper Watermolen. Die siert dan ook de kaft van zijn boek Gestel en Blaarthem.
Volledig scherm
PREMIUM
Ben Damen bij het - volgens hem - meest markante gebouw in Gestel: de Genneper Watermolen. Die siert dan ook de kaft van zijn boek Gestel en Blaarthem. © Kees Martens/DCI Media

Rondweg rond Eindhoven was streep dwars door Gestel

EINDHOVEN - Gestel en Blaarthem, zo heet het nieuwe boek van Ben Damen, over de geschiedenis van de twee dorpen die samen ooit één gemeente vormden. Tot ze in 1920 opgingen in ‘groot’ Eindhoven. Daarna ging veel verloren, maar bleef de wegenstructuur met Hoogstraat/Blaarthemseweg en Laagstraat wel intact. 

De Hoogstraat in Gestel/Eindhoven, richting Franz Léhàrplein.
Volledig scherm
De Hoogstraat in Gestel/Eindhoven, richting Franz Léhàrplein. © Ben Damen

Begin vorige eeuw was de gemeente Gestel en Blaarthem niet meer dan drie straten met lintbebouwing: de Hoogstraat, Blaarthemseweg en de Laagstraat, en wat kleinere wegen ertussenin,vertelt Damen. 1400 inwoners telden de twee dorpen toen. De kern van Gestel lag rond de Lambertuskerk waar ook nu nog verschillende oude huizen én het godshuis zelf natuurlijk aan de historie doen denken. 

Maar de oudste resten van oud-Gestel staan in Genneper Parken: de watermolen aan de Dommel. Het is dan ook niet voor niets dat de Genneper Watermolen de kaft van het nieuwe boek van Ben Damen siert. ,,Dit is toch het meest markante én het oudste gebouw van Gestel dat nog overeind staat. De eerste vermelding is van 1100 zoveel", aldus de schrijver. ,,Alhoewel de molen zo vaak verbouwd en gerenoveerd is dat er weinig oorspronkelijke delen meer aan zitten. En het had ook niet veel gescheeld of de molen was in de jaren 50 of 60 gesloopt.” 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven