Roy Ayers (archiefbeeld).
Volledig scherm
Roy Ayers (archiefbeeld). © EPA

Roy Ayers (79) in Fifth NRE in Eindhoven: kort maar krachtig

DDW Music/recensieEINDHOVEN - Z’n bandleden helpen hem het podium op en af. Roy Ayers is de jongste nu eenmaal niet meer. Maar ondanks de respectabele leeftijd van 79 jaar is de vibrafonist niet van het podium af te slaan. Vrijdagavond stond de Amerikaan met band - bassist, drummer en toetsenist - in Fifth NRE.

Dat er honderden jaren muziekervaring op het podium staat, wordt snel duidelijk. Het viertal is uitmuntend op elkaar ingespeeld. De solo’s tijdens nummers als Searching, Red, Black and Green, Everybody Loves the Sunshine en Together Forever worden feilloos afgewisseld en gaan vloeiend in elkaar over. De hoofdartiest zelf is relatief weinig aan het woord. Hij neemt vaker plaats op een stoel, waar hij tevreden toekijkt hoe zijn bandmaten hun muzikale vaardigheden ten gehore brengen.

Dat is - gelukkig - helemaal niet erg. Als Ayers - met karakteristiek petje, zwarte colbert, zwarte pantalon en zwarte schoenen - het stokje figuurlijk doorgeeft aan zijn bandleden, hoeft het publiek niet te vrezen.

I hope everyone is feeling okay, vraagt Ayers aan het publiek. Als hij zijn stokken zelf ter hand neemt, voelt iedereen zich absoluut okay. Zijn vibrafoonkunsten hebben door de jaren heen niets geleden, blijkt. Er zit geen slijt op. Een glimlach onderdrukken is bijzonder lastig. Als de drummer er nog een waanzinnige drumsolo uitgooit, is het publiek klaar voor meer.

Daar gaat het echter mis: na een klein uurtje zit het er alweer op. Een encore zit er niet in, aangezien de heren de volgende dag vroeg op het vliegveld moeten zijn, verklaart de drummer. Spijtig, want dit muzikale genot smaakte naar meer.

Gezien: vrijdag 25 oktober.
Fifth NRE in het kader van DDW Music

In samenwerking met indebuurt Eindhoven