Volledig scherm
kennisfestival in het Evoluon Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Ruim zevenhonderd bezoekers derde editie Kennisfestival in Evoluon

VIDEOEINDHOVEN - Op de derde editie van het Kennisfestival kregen leerkrachten mooie onderwijsinnovaties gepresenteerd. Of ze die ooit in hun klas gaan krijgen, daarover maken de meesten zich niet al te veel illusies.

Bewegende robots, erlenmeyers met felgekleurde vloeistoffen en een metersgrote mat, de Active Floor, waarop geprojecteerde taal- en rekenspellen kunnen worden gespeeld. Zoals een kind kijkt naar de etalage van een speelgoedwinkel, zo liep menig leerkracht gistermiddag verlekkerd rond in het Evoluon in Eindhoven bij het zien van de gepresenteerde onderwijsinnovaties.

Ruim zevenhonderd onderwijsprofessionals bezochten de derde editie van het Kennisfestival 'Leren in Brainport'.  Leren moet leuk zijn, is de boodschap die wetenschapsjournalist Diederik Jekel de leerkrachten in een bevlogen openingswoord meegeeft. „Het begint erbij dat jullie zelf beginnen te klooien en leren genieten van wetenschap."

Dovemansoren

Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. Leerkrachten wagen zich aan de digitale spellen op de mat of zetten zich aan het programmeren om een modelauto te laten rijden. En ze kunnen in gesprek met vertegenwoordigers van grote technische bedrijven uit de regio. 

Volledig scherm
kennisfestival in het Evoluon Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

„De Active Floor zou ik graag willen hebben", leveren Kirsten Brouwer en Anouk Harpe van basisschool Dick Bruna in Veldhoven hun verlanglijstje in. „Maar dat hangt ook af van de financiële middelen", voegen ze er aan toe. 

Tja, daar wringt hem de schoen. De vergelijking met de etalage gaat op: veel van wat de leraren te zien krijgen is mooi, maar onbereikbaar. „Het is jammer dat er zoveel commerciële bedrijven staan", zegt Liesbeth Mol, leerkracht op basisschool De Meent in Waalre. „Wat ze aanbieden is leuk, maar gaan we daar morgen mee aan de slag? Nee, want daar hebben we geen geld voor." Mol is blij met de aanwezigheid van MeetUp040, een netwerkorganisatie voor en door leerkrachten die gratis workshops organiseert. „Dat kost geen geld."

Bezwaar

Een ander bezwaar dat meermaals klinkt, is dat de innovaties soms niet makkelijk in te passen zijn in de bestaande onderwijspraktijk en extra werk voor de leerkracht betekenen. 

Inspiratie opdoen, dat is voor Mol en veel andere bezoekers het doel van dit Kennisfestival. Harrie Prinsen, conrector onderwijs van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven, is geboeid door het niet-digitale spel Foodgame, waarbij mensen bewust worden gemaakt van de dilemma's in de toekomstige voedselvoorziening. „Dat zou kunnen passen in een project rond voedsel op onze school."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
2398 stemmen