Hugo van Rooij levert de overlevingspakketten af bij pastor Rob Kosterman.
Volledig scherm
Hugo van Rooij levert de overlevingspakketten af bij pastor Rob Kosterman. © Kees Martens/DCI Media

Run op overlevingspakketten voor daklozen in Eindhoven

EINDHOVEN - Overlevingspakketten voor daklozen, geschonken door de stichting (Z)onderdak, zijn in trek bij de doelgroep. Straatpastor Rob Kosterman kreeg woensdag een nieuwe voorraad geleverd. 

Corona raakt ook de daklozen in Eindhoven. Een groeiend aantal kiest ervoor om buiten te slapen in plaats van in de nachtopvang. ,,Mensen zitten daar nogal dicht bij elkaar", weet diaken en straatpastor Rob Kosterman.  Momenteel slapen zo'n veertig mensen op straat of in een leegstaand gebouw, nachtvorst of niet. 

Kosterman wordt de laatste tijd overspoeld met verzoeken om overlevingspakketten. Dat zijn rugzakken met daarin een slaapzak. De pakketten worden sinds tien jaar elke winter geleverd door de stichting (Z)onderdak. ,,Voorheen deed ik dit met mijn broer Piet",  vertelt Hugo van Rooij van de stichting. ,,Maar die is enige tijd geleden afgehaakt. We werken nu samen met het straatpastoraat, gevestigd in de Catharinakerk.” 

Eénpersoons tentjes

Het is de laatste tijd erg hard gegaan met de overlevingspakketten, zeggen Van Rooij en Kosterman.  In een gemiddelde winter reikt de stichting er zo’n 120 uit. Van Rooij: ,,Dat zijn er dit jaar ongeveer het dubbele. Ik had er nu nog een zeventig liggen, als reserve. Ook was er vraag naar éénpersoons tentjes. Ik heb een leverancier gevonden en donderdag lever ik er vijftig af. Het geeft de mensen wat veiligheid", zegt Van Rooij. 

Volgens straatpastor Kosterman, die dagelijks contact heeft met daklozen, worden ook zij hard geraakt door de coronacrisis. ,,De horeca is gesloten. Dat heeft voor hen als gevolg dat ze nergens meer even een kop koffie kunnen drinken. Bij de Hema kochten zij vaak goedkope ontbijtjes. Maar die is nu ook dicht. Hetzelfde geldt voor McDonalds.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven