Volledig scherm
ANP XTRA KOEN VAN WEEL © ANP XTRA

Rupert Lodovica één van 4 dodelijke slachtoffers door politiekogels in 2016

EINDHOVEN/OSS - De Rijksrecherche heeft vorig jaar 34 schietpartijen onderzocht waarbij politiemensen hun dienstwapen hebben gebruikt. Bij de onderzochte gevallen van vuurwapengebruik kwamen vier mensen om het leven en raakten 33 mensen gewond, blijkt uit een overzicht dat het Openbaar Ministerie dinsdag heeft verstrekt. Eén van de dodelijke slachtoffers is de 41-jarige Rupert Lodovica uit Oss.

Elk geval waarbij politiemensen hun vuurwapen gebruiken en waarvan ernstig letsel of de dood het gevolg is, wordt onderzocht door de Rijksrecherche. De officier van justitie beslist op basis van het feitenonderzoek over de rechtmatigheid van het vuurwapengebruik.

Daarom werd ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de dood van Rupert Lodovica. 

LEES OOK: Opinie - Accepteren dat het mis kan gaan of meer trainen

Uit noodweer geschoten
Uit maandenlang onderzoek is vast komen te staan dat de schietende politieagent uit noodweer handelde. Volgens het Openbaar Ministerie reageerde Lodovica niet toen agenten riepen dat hij zijn wapen moest laten vallen. Hij verzette zich hevig en liet zich volgens het OM niet weerhouden door pepperspray en wapenstok.

Lodovica werd neergeschoten in de Eindhovense Wassenaarstraat toen hij een agente zou bedreigen die op een melding van huiselijk geweld afkwam. De man was net twee dagen eerder uit voorarrest ontslagen. Hij was een bekende van de politie en werd behandeld in tbs-kliniek De Woenselse Poort.

LEES OOK: Opinie - Te snel oordeel na schietincident

Lever doorboord
De 41-jarige Ossenaar van Antilliaanse afkomst werd door twee politiekogels geraakt: één doorboorde zijn lever, de ander miste zijn hart op een haar na. Vier dagen later overleed Lodovica in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

De raadsman van het slachtoffer zei dat het neerschieten 'haast in koelen bloede is gebeurd'. ,,Daar heb ik gewoon geen woorden voor". En: ,,Dat is echt buitenproportioneel. Noodweer of niet: deze agenten zijn opgeleid om zorgvuldig met een vuurwapen om te gaan. Dat zie ik hier niet gebeuren.''

Nillesen liet eind vorig jaar weten dat de familie via een artikel 12-procedure een klacht zal indienen bij het Gerechtshof.

ZIE OOK: Agenten kunnen juridische hulp krijgen uit poule met specialistische advocaten

Onderzoek Rijksrecherche
Het aantal incidenten varieert sinds 2011 weinig, met 24 incidenten in 2012 als laagterecord. Het aantal doden verschilt wel van jaar tot jaar. In 2015 waren dat er nul, in 2011 en 2012 vijf per jaar.

Objectief en zorgvuldig onderzoek is volgens het OM van groot belang voor zowel slachtoffers, nabestaanden als voor de betrokken politiemensen.

Bewegende beelden
Van de schietpartij doken nog dezelfde avond beelden op die werden gemaakt door een buurtbewoner:

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
6983 stemmen