Volledig scherm
Ryanair op Eindhoven Airport. © ANP

Ryanair mag piloten Eindhoven Airport niet overplaatsen

DEN BOSCH/EINDHOVEN - Luchtvaartmaatschappij Ryanair mag de op Eindhoven Airport gestationeerde piloten niet overplaatsen naar het buitenland. 

De voorzieningenrechter in Den Bosch heeft dat donderdag bepaald in een kort geding. Zestien vliegers hadden dat aangespannen vanwege de aangekondigde plotselinge sluiting van de basis van de Ierse prijsvechter op het Eindhovense vliegveld.

Volgens de rechter heeft Ryanair zijn bevoegdheid misbruikt door de sluiting van de basis per 5 november aan te kondigen. De bedrijfseconomische redenen voor de sluiting zijn niet aangetoond. Het heeft er volgens de rechter alle schijn van dat het besluit tot sluiting is genomen als sanctie voor twee stakingen. 

Nederlandse wet

Volgens de rechter hebben Ryanair en de piloten bij het sluiten van hun arbeidscontract weliswaar gekozen voor het Ierse arbeidsrecht, maar dat betekent volgens de rechtbank niet dat hen de bescherming door de Nederlandse wet zomaar kan worden ontnomen. Door de gedwongen overplaatsing zouden de arbeidsvoorwaarden wijzigen. Dat mag volgens de Nederlandse wet- en regelgeving alleen als de werkgever een 'zwaarwegend belang’ heeft hierbij. Dat is volgens de rechtbank niet aangetoond door de luchtvaartmaatschappij.  

Al met al mogen de 16 piloten nu niet worden overgeplaatst naar het buitenland. Ryanair moet hun salaris blijven doorbetalen. 

De vliegmaatschappij beperkt zich tot een summiere reactie op de uitspraak: Ryanair gaat in beroep. Maar de sluiting van de basis met vier toestellen op Eindhoven Airport vanaf maandag 5 november gaat ondertussen gewoon door. 

Ontslag 

Wat de gevolgen zijn voor de piloten en het cabinepersoneel is vooralsnog onduidelijk. ‘Alle piloten en het cabinepersoneel hebben andere banen en overplaatsingen aangeboden gekregen, maar als zij voor ontslag kiezen, respecteren wij die keus’, laat Ryanair in een verklaring weten. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen