Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Ryanair moet piloten vliegbasis Eindhoven tonnen betalen

VideoDEN BOSCH/EINDHOVEN - Vliegtuigmaatschappij Ryanair moet aan acht piloten vergoedingen betalen van 380.000 tot 480.000 euro. De rechter heeft dat bepaald in een rechtszaak die de piloten hadden aangespannen tegen hun werkgever vanwege de sluiting van de basis in Eindhoven. 

Volgens de rechtbank is het ongeloofwaardig dat Ryanair om bedrijfseconomische redenen is vertrokken uit Eindhoven. Ook heeft de Ierse prijsvechter ongeoorloofde druk uitgeoefend op de piloten. De rechter legt de schuld van de impasse en de onwerkbare situatie die zijn ontstaan bij het bedrijf. De totale schade voor Ryanair komt uit op meer dan 3 miljoen euro. 

Dwingen

Ryanair besloot vorig jaar plotseling om zijn basis in Eindhoven te sluiten. De piloten en het cabinepersoneel denken dat de sluiting een vergelding is vanwege stakingen voor betere arbeidsvoorwaarden. Ryanair heeft dat altijd ontkend. De Ierse prijsvechter noemde noemde de hoge kosten en beperkte groeimogelijkheden in Eindhoven als reden. De luchtvaartmaatschappij wilde de piloten dwingen om werk op andere plekken in Europa te accepteren.

Volgens pilotenvakbond VNV zijn de piloten gaandeweg tot de conclusie gekomen dat ze nooit meer voor Ryanair willen werken en daarom stapten ze naar de rechter. Ze eisten ontslag plus een vergoeding omdat het bedrijf moedwillig heeft aangestuurd op escalatie van het conflict.

VNV is verheugd door de uitspraak maar gaat ervan uit dat Ryanair nog in hoger beroep gaat. 

Eerder dit jaar verbood de rechter in Den Bosch Ryanair om de vliegbasis in Eindhoven te sluiten:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen