Volledig scherm
© REUTERS

Ryanair vangt bot: toch schadevergoeding voor Eindhovense piloten

UPDATEEINDHOVEN - Ryanair heeft ook in hoger beroep bot gevangen. De Ierse prijsvechter moet acht piloten die tot eind 2018 op Eindhoven Airport waren gestationeerd gewoon ontslagvergoedingen betalen. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch gisteren bepaald in het hoger beroep dat Ryanair had aangespannen in deze zaak.

Hoe hoog de schadevergoedingen moeten uitvallen, laat het hof in het midden. Eerder was sprake van bedragen van rond de vier ton. De Bossche rechters vinden dat de piloten en Ryanair daar samen moeten proberen uit te komen. Daar krijgen ze zes weken de tijd voor.

De zaak draait om het besluit van Ryanair in 2018 om de basis van het bedrijf op Eindhoven Airport op te heffen. Volgens de Ierse luchtvaartmaatschappij gebeurde dat uit oogpunt van strategisch bedrijfsbeleid. Door op de ene plek bases te sluiten en die op andere plekken weer te openen, moet de winstgevendheid van het bedrijf gewaarborgd worden.

De piloten die de dupe werden door de opheffing van de Eindhovense basis dachten daar anders over: volgens hen was de maatregel een vergeldingsactie voor stakingen van Ryanair-personeel onder meer in Eindhoven tegen de in hen ogen erbarmelijke arbeidsvoorwaarden van het Ierse bedrijf. Als gevolg van de sluiting van de basis in Eindhoven werden zij overgeplaatst naar thuisluchthavens die vaak duizenden kilometers verwijderd zijn van hun woonplaats in de regio Eindhoven.

Om dat te voorkomen stapten de piloten naar de rechter, in een poging sluiting van de Eindhovense basis te voorkomen. Van de rechtbank in Den Bosch kregen zij daarin gelijk: de rechter achtte bewezen dat Ryanair de vestiging in Eindhoven onder valse voorwendselen had gesloten en verbood de prijsvechter de Eindhovense piloten over te plaatsen.

Ryanair legde deze maatregel feitelijk naast zich neer, stelt het Bossche hof nu in hoger beroep vast. Dat hoger beroep kwam er omdat Ryanair het niet eens was met de uitspraak van de kantonrechter in een andere procedure dat het bedrijf de gedupeerde piloten gepeperde ontslagvergoedingen moest betalen.

Dat Ryanair die uitspraak van de kantonrechter naast zich neergelegd heeft, noemt het Bossche hof ‘ernstig verwijtbaar’. En dat geldt ook voor vrijwel alle andere stappen die de vliegmaatschappij gezet heeft sinds er medio 2018 gedreigd werd met het sluiten van de basis in Eindhoven. Laakbaar noemt het Hof verder de wijze waarop Ryanair het conflict met het eigen personeel heeft laten escaleren en het ontbreken van pogingen om de verhoudingen te normaliseren. 

Update: reactie Ryanair

Hoewel Ryanair volgens het Bossche gerechtshof ‘ernstig verwijtbaar’ heeft gehandeld, reageert de luchtvaartmaatschappij opgetogen op de beslissing van de rechter dat de Eindhoven-basis om zakelijke reden dicht mocht. Dat laat een woordvoerster van Ryanair weten. Het hof heeft de acht piloten verzocht inzicht te geven in hun huidige economische situatie voordat er een beslissing wordt genomen over de eerder aan deze piloten toegekende compensatie. ,,De beslissing maakt deel uit van een proces van het verminderen van de eerder toegekende compensatie aan deze piloten", aldus de maatschappij die bij het hof in hoger beroep is gegaan. De prijsvechter stelt dat de piloten geen financieel verlies hebben geleden. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven