Op de foto de vrijwilligers van Samen Sterker: Marian Brouwers, Chantal Lafort, Alex Davidse, Diana Franssen, Roland van den Nieuwenhuijzen (Markieza), Jeroen van Heel (GGzE) en Yvonne van Gemert (vlnr).
Volledig scherm
Op de foto de vrijwilligers van Samen Sterker: Marian Brouwers, Chantal Lafort, Alex Davidse, Diana Franssen, Roland van den Nieuwenhuijzen (Markieza), Jeroen van Heel (GGzE) en Yvonne van Gemert (vlnr). © DCI media

Samen Sterker Worden helpt mensen met problemen

MAARHEEZE - Het vrijwilligersproject 'Samen sterker worden' in Maarheeze is opgestart om mensen te helpen die in een ontwrichte situatie zitten en steun zoeken om daar uit te komen.

Niet iedereen die door tegenslag in het leven met zichzelf in de knoop is komen zitten en daardoor worstelt met het leven, hoeft daarvoor naar een professionele hulpverlener. In samenwerking met de gemeente hebben de GGzE en Markieza het project 'Samen sterker worden' opgestart. 

Het project draait om vrijwilligers die zelf een herstelproces na een ontwrichtende situatie hebben meegemaakt, de ervaringsdeskundigen. ,,Bij ons kan iedereen terecht die in een ontwrichte situatie zit. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die te maken hebben (gehad) met een vervelende echtscheiding, met een verslaving, werkloos zijn geworden, een burn-out hebben gehad of eenzaam zijn. Door onze inzet willen we hen weer hoop bieden", vertelt vrijwilligster Yvonne van Gemert. Die mensen kunnen op donderdagmiddag tussen 14.00 uur en 16.00 uur in Onze School, aan de Stationsstraat 52, bij de ervaringsdeskundigen terecht om in groepjes - of indien gewenst individueel - over hun situatie te praten. 

Eigen ervaringen inzetten

Als steunzoekers dat willen, kan dat ook tijdens een wandeling. ,,Er zitten vaak mensen met een totaal verschillende achtergrond bij elkaar, maar dan blijkt toch vaak dat ze heel veel raakvlakken hebben", zegt Van Gemert. ,,De vrijwilligers praten allemaal vanuit hun ervaring, maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Ze hebben allemaal cursus gehad om te leren omgaan met de herstelprocessen van de mensen die steun zoeken. Ze zijn getraind om hun eigen ervaringen op een goede manier in te zetten", zegt Roland van den Nieuwenhuijzen, die die trainingen verzorgt. Hij vult aan, dat die eigen ervaring juist de kracht is van het project. ,,Anders dan veel professionele hulpverleners hebben onze vrijwilligers 'doorleefde' kennis", stelt hij. 

Positief gevoel

Vrijwilligster Diana Franssen is heel positief over het project, ook over de wederkerigheid die het in zich heeft: ,,Dit vrijwilligerswerk geeft ook een andere betekenis aan de ellende die je zelf hebt doorgemaakt. Ik voel me weer nuttig, doordat ik met mijn ervaringen anderen kan helpen. Dat geeft ook mij een positief gevoel." Mensen die gebruik willen maken van de ervaringen van de vrijwilligers, kunnen dat doen zonder een verwijzing van een arts. ,,Het is helemaal kosteloos en er wordt niets vastgelegd in dossiers", zegt Yvonne Van Gemert. Samen Sterker Worden wil dit project ook uitbreiden naar Budel. Voor beide locaties worden nog collega-ervaringsdeskundigen gezocht. Meer informatie is te vinden op samensterkerworden.nl. Via die site kunnen belangstellenden zich ook aanmelden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven