Volledig scherm
De gisteren (12-12-2018) omgebrachte Sarah Papenheim © Privéfoto

Sarah (21) werd doodgestoken bij ruzie in haar Rotterdamse studentenkamer, dader in Eindhoven opgepakt

UPDATEBij een ruzie in haar Rotterdamse studentenkamer is gisteren de 21-jarige Sarah Papenheim uit de Amerikaanse staat Minnesota doodgestoken. De vermoedelijke dader is haar huisgenoot, een 23-jarige Eindhovenaar die in Rotterdam woonde.

De verdachte sloeg na de steekpartij op de vlucht en liet Sarah zwaargewond achter. Getuigen hoorden aan het eind van de ochtend hevige ruzie en gegil van de studente. Ze sloegen alarm bij de politie. Agenten troffen de jonge vrouw badend in het bloed aan. Pogingen om haar te reanimeren mochten niet meer baten.

Van de verdachte was al snel bekend dat hij de trein naar Eindhoven had genomen. Toen hij daar op het station uitstapte, werd hij gearresteerd. Opvallend was dat hij een koffer voor een cello bij zich had. Om te onderzoeken wat er in zat werd door de politie voor de zekerheid het perron afgesloten. De verdachte zat enige tijd geboeid met zijn knieën op de grond.

Studentenkamer

Sarah en de verdachte hadden een studentenkamer in woongebouw De Snor, een zogenoemd Algemeen Jongeren Pand. Er worden studentenkamers, studio’s en appartementen voor jonge starters verhuurd. Het merendeel van de bewoners is student. Sarah studeerde aan de Erasmus Universiteit. Het langgerekte gebouw dankt zijn naam aan de vorm; vanuit de lucht gezien lijkt het complex op een grote krulsnor. Sarah bewoonde een studio op de derde verdieping van het gebouw, aan het eind van de gang. Daar waren rechercheurs van de forensische opsporing gisteren nog tot ver in de avond bezig met sporenonderzoek.

Psychologie

Sarah kwam in 2016 naar Rotterdam om er te studeren. Ze wilde een nieuw leven beginnen nadat haar broer zelfmoord had gepleegd. Op haar Facebookpagina schreef ze destijds psychologie te willen gaan studeren om mensen met geestelijke problemen of depressies te kunnen gaan helpen. Daarnaast was ze actief in de muziek: ze drumde graag.

Op de Facebookpagina van Sarah zijn door vrienden en bekenden uit binnen- en buitenland al tientallen condoleances geplaatst. ‘Sarah...Rest Easy. It’s impossible to believe, I really don’t want to. I just hope you’re looking down, seeing all of the people that will forever hold you in their hearts’, schrijft één van hen.

De politie meldt dat het onderzoek nog moet uitwijzen wat voorafging aan de fatale steekpartij. Waarom de verdachte de trein nam en naar Eindhoven vluchtte is nog niet duidelijk. 

Volledig scherm
De aanhouding van de verdachte op station Eindhoven. © Bram Vannisselroy
Volledig scherm
De politie doet onderzoek bij de woning. © MediaTV
Volledig scherm
Agenten bij het complex waar de jonge vrouw is doodgestoken. © MediaTV

In samenwerking met indebuurt Eindhoven