Volledig scherm

Scandinavische fika overtreft Brabantse gezelligheid volgens Yvon Jaspers

EINDHOVEN - Hoe maak je de lekkerste Kladdkaka (chocoladetaart), Kanelbullar (kaneelbroodje) of Frasige Vafflor (knapperige wafels). Deze en nog veel meer recepten voor typische Scandinavische zoetigheden voor Brabantse snoepkonten staan in het nieuwe kookboek van Yvon Jaspers. Zaterdagmiddag signeerde ze haar boek 'de keukentafel van het Noorden' bij boekhandel Van Piere in Eindhoven.

"Dat is die mevrouw van Boer Zoekt Vrouw", gonst het door de winkelstraat als Yvon Jaspers buiten plaatsneemt voor een signeersessie. Maar de in Boxtel geboren presentatrice is niet in de stad om een plaatselijke boer aan een geliefde te helpen. Ze is naar Eindhoven - waar ze de theateropleiding volgde - gekomen ter promotie van haar deze maand verschenen kookboek vol eenvoudige gerechten uit de Noordelijke keukens.

Onbekende keuken

Jaspers raakte geïnspireerd door de plaatselijke keuken tijdens een reis door Zweden. “Waarom weten we veel meer over bijvoorbeeld de Italiaanse keuken terwijl deze gerechten veel dichter bij ons staan?”, vroeg ze zich af. Ze besloot de lekkerste gerechten die ze tegenkwam tijdens haar twee reizen door Scandinavië te bundelen in een nieuw kookboek. Haar eigen favoriet: de pastinaaktaart.

Gezelligheid plus

Met een handjevol bezoekers lijkt het nog wel even te duren voor die taarten en kaneelbroodjes - die zelf hun eigen dag hebben in Scandinavië - hun weg naar de Brabantse eettafels hebben gevonden. Volgens Jaspers is het al tijd voor de volgende stap. De invoering van de fika en hygge. “Wij denken altijd dat gezelligheid iets typisch Nederlands is, maar we kunnen echt nog iets leren van onze Noorderburen. Zij hebben echt gezelligheid plus.” Iedere werkdag om 10 en 3 uur wordt al het werk aan de kant geschoven - vaak zelfs contractueel vastgelegd - voor een verplicht koffiemomentje met collega’s aan een tafel vol zoetigheid.

Volgens Jaspers zou dit ook perfect voor ons zijn. “Er zijn veel dingen in het leven (liefde, werk, gezondheid) die we niet onder controle hebben. Dus koester de kleine geluksmomentjes in het leven - samen eten, gezelligheid - die je wel zelf in de hand hebt.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven