Scepsis in Eindhovense politiek bij afkoppelen aardgasnet
EINDHOVEN - Dat het moet gebeuren, alle woningen afkoppelen van het aardgasnet, daar zijn de meeste fracties in de Eindhovense politiek het wel over eens. Maar de vraag is wie dat gaat betalen?
De Eindhovense politiek staat zeer sceptisch tegenover de plannen om delen van de stad de komende jaren af te koppelen van het aardgasnet. Met name de grote onzekerheid over de verschillende vervangende technieken maar vooral ook de betaalbaarheid daarvan zorgen voor veel vragen en onrust.
Dat bleek dinsdagavond bij de bespreking in de gemeenteraad van de door het stadsbestuur opgestelde Warmtevisie. Die visie geeft op de belangrijkste vragen die in de gemeenteraad op dit gebied leven geen antwoord, was de conclusie.
Grootverbruikers ontzien
,,De lasten moeten gelijkelijk verdeeld worden, vindt mijn partij”, zo zei SP-raadslid Jannie Visscher. ,,De burgers mogen wat ons betreft niet alleen de lasten hiervan dragen. Maar dat is nu zeker niet het geval. Landelijk worden de grootverbruikers van gas zelfs ontzien en dat kan echt niet."
De SP kreeg daarin bijval van de PvdA. Raadslid Jan Hopstaken: ,,Wat de PvdA betreft mag het afkoppelen van woningen van het aardgasnet niet leiden tot hogere kosten voor onze burgers. Liever hebben we het zelfs dat deze operatie de Eindhovenaren uiteindelijk geld gaat opleveren.”
Vergelijkbare reserves vielen er op te tekenen uit de mond van de fracties van het CDA en de VVD. Ook deze partijen worstelen met de vraag naar de betaalbaarheid van de operatie. Zij wezen verder met name op de onduidelijkheid die er nog is naar de alternatieven voor het voor veel CO2-uitstoot zorgende aardgas: wordt dat de warmtepomp, uit biomassa gewonnen biogas, kernenergie of uiteindelijk toch waterstof?
Niet snel genoeg
Als het aan de Lijst Pim Fortuyn ligt, zet Eindhoven juist in op die twee laatste vormen van energie. Maar als de ChristenUnie het voor het zeggen heeft, houdt de stad de komende jaren nog gewoon vast aan het ‘relatief schone aardgas', aldus Henk Jager. En wat GroenLinks en ook D66 betreft kan de overgang naar andere schonere energiebronnen juist niet snel genoeg gaan.
Het klopt dat er veel vragen zijn waar nog antwoorden op moeten komen, erkende milieuwethouder Rik Thijs van GroenLinks. ,,Daarom hebben als college van B en W ook deze visie op laten stellen: dan weten we tenminste waar we aan toe zijn. We zullen het in onze stad in ieder geval van meerdere oplossingen moeten hebben."
Het is ook niet zo dat de stad die overgang morgen al gerealiseerd hoeft te hebben, voegde hij daar aan toe. ,,We hebben nog de tijd tot 2050.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMINTERVIEW
Hoogleraar kraakt klimaatbeleid: ‘Stoppen met gas zorgt juist voor méér CO2’
Het besluit om alle huizen van het gas af te halen is een grote fout van het kabinet, stelt hoogleraar energiesystemen David Smeulders. ,,De komende tien jaar zal het alleen maar leiden tot méér CO2-uitstoot. Aardgas is juist deel van de klimaatoplossing.’’ -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
ASML handhaaft omzetverwachting 2023 ondanks Chinadeal: effect op lange termijn onduidelijk
VELDHOVEN – Het is onduidelijk wat een nieuw exportverbod van chipmachines naar China op de lange termijn betekent voor ASML en de hele chipindustrie. Voor dit jaar handhaaft ASML het omzetdoel. -
PREMIUM
Robert uit Helmond demonstreerde op de A12 en werd opgepakt, maar hij genoot: ‘Zoveel publieke steun maken we niet vaak mee’
EINDHOVEN/HELMOND - Zaterdag tranen in zijn ogen en een dag later nog hoorbaar aangedaan. Helmonder Robert van Marlen was geroerd door de steun van omstanders bij de actie van Extinction Rebellion in Den Haag. Dat hij werd opgepakt, deert hem niet zo.
-
Wethouder Rik Thijs: 'Nauwelijks alternatieve warmtebronnen in Eindhoven’
EINDHOVEN - Eindhoven heeft nauwelijks alternatieve, duurzame warmtebronnen om de woningen van het aardgas af te helpen. Bovendien zijn de kosten die daarmee gemoeid zijn bijzonder hoog. Eindhoven kan dat echt niet zonder rijksbijdrage organiseren en aanleggen, zegt wethouder Rik Thijs. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Duurzame energie: ‘Laten we de mouwen opstropen in plaats van somberen’
Na weer een jaar vol deprimerend nieuws over klimaatverandering, apocalyptische bosbranden en snelsmeltende gletsjers zou je makkelijk depressief kunnen worden. Maar lees dan vooral verder. Er gebeurt namelijk ook best veel dat wèl hoop biedt.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven