Volledig scherm
© Thinkstock

Scharrelkip vs vrijeuitloopkip; wanneer ben je welk ei?

EINDHOVEN - Wanneer ben je een scharrelkip en wanneer een vrije-uitloopkip?

Het is eigenlijk heel simpel: scharrelkippen blijven binnen, terwijl de vrije-uitloopkippen dagelijks naar buiten mogen. Kippen die meer dan twaalf weken lang binnen zitten, worden automatisch scharrelkippen. En dus wordt een vrije-uitloopei een scharrelei, zo schrijven EU-regels voor.

Vierkante meters
Een scharrelkip zit samen met acht andere kippen op een vierkante meter. Een vrije-uitloopkip zit samen met acht andere kippen op een vierkante meter binnen, maar heeft buiten ook nog 36 vierkante meter tot haar beschikking. Een biokip zijn maximaal zes kippen per vierkante meter plus nog 36 vierkante meter buiten.

Twaalf weken
Door de ophokplicht, sinds 9 november 2016, zitten kippen inmiddels al meer dan twaalf weken binnen. Want op 1 februari is het twaalf weken geleden dat in Nederland een algehele ophokplicht voor pluimvee werd ingesteld vanwege een uitbraak van de dodelijke vogelgriepvariant H5N8. Hierdoor mogen gelegde eieren van vrije-uitloopkippen voorlopig niet onder die naam verkocht worden. Ze zijn namelijk gelegd door scharrelkippen.

Financiën
Voor de pluimveehouder geeft het een financieel nadeel. Scharreleieren leveren namelijk 1 à 2 cent minder per ei op. Per week kost het de branche zo’n vijf miljoen euro, schat brancheorganisatie Avined in vakblad Boerderij. De boeren wilden dus ook graag dat de EU snel met een oplossing voor deze situatie zou komen. Maar EU-commissaris voor landbouw Phil Hogan wil de regels echter niet opschorten. Wel lukte het staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw, PvdA) het onderwerp maandag op de agenda van de Europese Commissie te krijgen.

Welk ei
Als je als consument wil zien welk ei je koopt dan kun je dat zien aan het eerste cijfer op de eierschaal. De 0 staat voor biologisch, 1 is een vrije-uitloop, 2 is een scharrelei. Tot 2011 was er ook een nummer 3. Dat was een ei uit koloniehuisvesting, de opvolger van legbatterij. Deze eieren worden sinds 2004 niet meer in de supermarkt verkocht.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven