Schiettent Park Hilaria dicht; politie neemt wapens in beslag

VIDEOEINDHOVEN - Schiettent Special Forces op Park Hilaria in Eindhoven is per direct gesloten. Bezit van de gebruikte wapens – airsoft-pistolen van het merk Walther – is volgens de politie wettelijk niet toegestaan. Ze zijn in beslag genomen.

Exploitant Gilbert de Poorter begrijpt niets van het optreden van de politie en protesteert fel. ,,Ik run deze attractie al vier jaar. Heb overal in Nederland gestaan. Hier op Park Hilaria al voor de derde keer. Nooit is er een probleem geweest, overal was ik welkom. Nu staat er een stuk in de krant en krijgen we dit.”

Hij doelt daarmee op het artikel dat woensdag in het ED stond over de attractie, een soort schiettent 2.0, waarbij met airsoft-pistolen wordt geschoten op kaarten met menselijke silhouetten. ,,Er is geen discussie over het feit dat deze wapens op echte lijken”, zegt Frank Vale van BOVAK, de Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders. ,,Dat is gewoon zo. Maar het gaat erom wat je ermee doet. Je mag er niet mee in de stad lopen, maar voor het kermistterrein geldt een ontheffing om met veerdruk-, luchtdruk- en airsoftguns te schieten. Dus het klopt niet wat hier gebeurt.”

Staalkabel

Volledig scherm
De gasdrukwapens zitten met een staalkabel vast. © Politie Eindhoven

BOVAK steunt De Poorter in zijn kritiek. De exploitant vertelt dat hij vier jaar geleden, toen hij de attractie ging draaien, nog uitgebreid in overleg is geweest met de politie. ,,Dat was in Rotterdam. Samen hebben we toen gekeken naar hoe we het goed konden regelen. De pistolen zijn bijvoorbeeld aan een staalkabel vastgemaakt, met de juiste lengte, waardoor je niet kunt draaien. Dat soort dingen. Ik heb meer dan eens agenten in mijn tent gehad die eens wilden schieten.”

De politie benadrukt dat ze de exploitant niet gedwongen heeft om de attractie te sluiten. ,,Maar er mag geen gebruik meer worden gemaakt van soortgelijke wapens”, zegt een woordvoerder. ,,We hebben vier wapens in beslag genomen op verdenking van overtreding van de wet Wapens en Munitie.” 

OM

Bezit van deze wapens is strafbaar. Politie stuurt het dossier door naar het Openbaar Ministerie, dat moet bepalen of het tot vervolging  komt. De Poorter en BOVAK proberen via een advocaat van de bond de beschuldiging te weerleggen. 

Los van de inhoudelijke gronden hekelt de eigenaar van de attractie de manier waarop hij werd benaderd. ,,Staan ze hier plotseling met meerdere agenten, in uniform én in burger. Alsof ik weet niet wat gedaan heb, terwijl ik al zo lang rondreis met deze attractie. Ik vind het niet netjes.”

Volledig scherm
De schiettent Special Forces op Park Hilaria in Eindhoven bleef vrijdag dicht.
Volledig scherm
Met pistolen schieten op schietkaarten met menselijke silhouetten in de Special Forces-tent. © FotoMeulenhof
  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen