Volledig scherm
Het laatste, bijna voltooide doek van Frits van de Kerkhof. © Beppie Sanders

'Schilder van Oud Eindhoven' Frits van de Kerkhof (83) onverwacht overleden

EINDHOVEN - De Markt, het oude stadhuis aan de Rechtestraat, het Stratumseind, de Genneper Watermolen, de Woenselse overweg, het Eindhovensch Kanaal, de Emmasingel. Weinig plekken in Eindhoven - én in dorpen eromheen - die niet door Frits van de Kerkhof in de afgelopen decennia met penseel en olieverf op het schildersdoek zijn vastgelegd. Afgelopen vrijdag overleed de 'schilder van Oud Eindhoven'. Hij vervaardigde duizenden doeken, aldus zijn dochter Beppie Sanders.

"Mijn vader is toch nog onverwacht, op 83-jarige leeftijd, overleden", vertelt Sanders. "Donderdag werd hij opgenomen in het ziekenhuis, met een longontsteking. Een dag later was hij dood. Zijn overlijden kwam heel plotseling; een week geleden fietste hij nog rond en leek er niets aan de hand."

Volgens zijn dochter was Van de Kerkhof tot het laatste moment nog actief als schilder. "Hij was bezig met een zelfportret, maar was daar nog niet echt tevreden over. Ook legde hij de laatste hand aan een heel groot schilderij." Daar is van alles en nog wat op te zien: een collage van oude, Eindhovense gebouwen met in het hart het oude stadhuis.

Inspiratie
Schilderen was sinds de jaren tachtig Van de Kerkhofs lust en leven. Inspiratie haalde hij uit boeken, krantenknipsels en oude foto's. Honderden zwart-wit plaatjes die hij met gevoel voor detail en precisie in kleur uitwerkte. Het werk van de Eindhovenaar roept in de verte associaties op met dat van Anton Pieck. "Ik wil het verleden kleur geven, zo realistisch en levendig mogelijk", zei hij in een interview in het tijdschrift Frits in 2014.

'Vroeger'
Voor zijn hobby kreeg de timmerman nóg meer tijd, toen hij in 1991 met de vut ging. "Hij was altijd bezig met schilderen. En was daar ook heel trots op", vertelt zijn dochter. Ook stond hij vaak op markten om zijn creaties - voor bescheiden bedragen - aan de man te brengen. "Er kwam altijd een hoop volk langs zijn kraam gelopen en mijn vader maakte dan een praatje met hen over hoe het vroeger was in Eindhoven. Vond-ie prachtig. Dat was misschien nog wel belangrijker voor hem dan het maken van schilderijen."

Van de Kerkhof werd op 9 mei 1933, als de jongste van dertien kinderen, geboren in de Hoogstraat in Gestel. Frits' ouders - vooral zijn moeder - dreven er een kruidenierswinkeltje. Zijn vader ging naar de markt om er krabben, kreukels, zure bommen en eieren te verkopen.

De afscheidsdienst voor Frits van de Kerkhof vindt zaterdagochtend om 10.30 uur plaats in de Sint-Lambertuskerk aan de Kapelstraat-Zuid in Meerveldhoven.

Volledig scherm
Frits van de Kerkhof bij zijn 'eregalerij', in april 2014. © Kees Martens/fotomeulenhof

In samenwerking met indebuurt Eindhoven