Volledig scherm
Mary-Ann Schreurs. © Rens van Mierlo

Schreurs eist opheldering college Eindhoven over stoppen hulp CarePower

EINDHOVEN - Nu zorginstelling CarePower de hulp aan zeven Eindhovense cliënten met psychische stoornissen heeft stilgelegd omdat beschikkingen niet op tijd zijn verlengd, vraagt onafhankelijk raadslid Mary-Ann Scheurs zich af hoe de gemeente de wettelijke zorgplicht denkt in te vullen die is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). 

In een reeks schriftelijke vragen aan het college eist Schreurs ‘per omgaande’ opheldering'. Zij vraagt onder meer hoe  ‘de continuïteit en kwaliteit van benodigde zorg’ voor deze zeven cliënten is geregeld. ,,Ik neem tenminste aan dat u deze mensen niet van zorg verstoken laat zijn. Of is dat wel het geval?”, voegt zij daar aan toe. 

Schreurs wil verder weten hoe het kan dat het servicebureau dat aanvragen voor verlening van beschikkingen moet verwerken niet op tijd heeft gereageerd. Volgens Piet van Ekert, bestuurder van CarePower, zijn de eerste beschikkingen al in februari dit jaar verlopen en reageert het servicebureau niet op verzoeken om die te verlengen. 

Signaal

Zijn instelling heeft tot nu toe de kosten voor de hulpverlening voorgeschoten. Maar nu het om zeven cliënten gaat kan hij dat niet meer opbrengen. Hij heeft de zorg per direct stilgelegd, ook als signaal aan de gemeente dat het spaak loopt met de de dienstverlening van het servicebureau. Dat moet aanvragen voor beschikkingen die via WIJeindhoven worden aangevraagd beoordelen en daarna goed- of afkeuren. Het bureau heeft van het college die taak gekregen in een poging om de oplopende kosten voor Wmo-hulp terug te dringen. 

Raadslid Scheurs wil weten of er nog meer cliënten van andere zorgverleners in vergelijkbare situaties verkeren en zo ja, om hoeveel mensen dat gaat. De zeven cliënten van CarePower wonen thuis. Zij kregen van CarePower ambulante hulp om ondanks hun psychische problemen toch in de maatschappij te kunnen functioneren. 

De instelling begeleidt ruim honderd cliënten in meerdere gemeenten in de regio. Vier cliënten uit Eindhoven krijgen nog wel hulp omdat hun beschikkingen nog van kracht zijn. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven