Volledig scherm
PREMIUM
Judith Koppens: ,,Als je blind wordt, dan ben je echt het haasje, dacht ik.” © Bertha Willms

Schrijfster en illustratrice Judith Koppens uit Eindhoven wordt blind

Haar boeken worden in 23 talen uitgegeven. Rond haar 50ste verjaardag volgende maand verschijnt haar 50ste prentenboek voor kleuters. Door een oogziekte wordt Judith Koppens uit Eindhoven langzaam blind. Toch blijft ze schrijven.

Quote

Ik ben ervan overtuigd dat ik in mijn hoofd altijd blijf zien

Judith Koppens

Vroeger op de achterbank in de auto speelde ze met haar broertje van die spelletjes waarbij je elkaar vragen stelt: wat zou je liever zijn, doof of blind? ,,Ik zei altijd: doof. Als je blind wordt, dan ben je echt het haasje, dacht ik. Leven is kijken. Je wordt ’s morgens wakker en je kijkt, je ogen zijn misschien wel je belangrijkste zintuig. Zeker voor iemand die visueel is ingesteld, zoals ik. Toen duidelijk was geworden dat ik blind zou worden, wist ik dat alles anders zou worden. Ik werd onzeker. Ik vroeg mij af: herinner ik me straks nog de kleuren, hoe blauw er uit ziet? En ga ik niet vergeten hoe de mensen die ik liefheb er uit zien? Tranen met tuiten heb ik gehuld bij het idee dat ik hun gezichten zou gaan vergeten. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat ik in mijn hoofd altijd blijf zien. Mijn verbeelding gaat me daarbij helpen.” En dan: ,,Ik moet alleen straks de wereld aan de binnenkant van mijn ogen gaan bekijken, zoals Bassie altijd zei, die van Adriaan.”

 1. Discriminerende foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissielid boete
  PREMIUM

  Discrimine­ren­de foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissie­lid boete

  EINDHOVEN - Het Eindhovense LPF-commissielid Mari Nijs maakte zich in november 2018 schuldig aan 'groepsbelediging' door het plaatsen van 'onredelijke en discriminerende' foto's op zijn Facebookpagina. Politierechter P. Appelhof veroordeelde de politicus maandag in Eindhoven tot een boete van 500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. "Je mag niet meer voor je mening uitkomen", constateerde de 52-jarige Nijs verontwaardigd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

 • Armindo Bruma (6%)
 • Timo Baumgartl (48%)
 • Olivier Boscagli (2%)
 • Kostas Mitroglou (16%)
 • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen