Volledig scherm
De favoriete schrijfplek van Buddy Tegenbosch: café The Grey Dog in Manhattan. © Martijn van de Griendt

Schrijven maakt leven van Eindhovenaar Buddy Tegenbosch pas echt leuk

EINDHOVEN - 'Livestream' is de nieuwe jeugdthriller van de Eindhovense schrijver én piloot Buddy Tegenbosch. "Schrijven maakt mijn leven pas echt leuk."

Een jongen van 17 ontmoet op vakantie in New York een meisje. Eentje die anders is dan alle anderen. Maar dan verdwijnt ze plotsklaps. Een bizarre, twintig uur durende zoektocht door Manhattan volgt. Het uitgangspunt van Livestream, het nieuwste jeugdboek van de Eindhovense schrijver Buddy Tegenbosch (Eindhoven, 1975), en opvolger van de succesvolle Pokerface en Oog om oog.

Tegenbosch schrijft 'young adult'-boeken, voor pakweg 12- tot 16-jarigen. Maar wil zich niet teveel vastpinnen op leeftijden. "Mijn lezers passen niet in een hokje. Iemand uit de brugklas zal Livestream misschien lezen als een spannende zoektocht, een vierdejaars zal andere lagen ontdekken, bijvoorbeeld die van een jongen die zijn grenzen verlegt."

In zijn romans spelen jongens de hoofdrol. Bewust. "Meiden lezen veel meer dan jongens. Er zijn ook veel meer boeken voor hen. Als jongens eindelijk een boek oppakken, willen ze 'n stoer verhaal rond een jongen. Dat krijgen ze bij mij."

John Green

Een inspirator voor Tegenbosch is de populaire Amerikaanse young adult-schrijver John Green. ,,Hij onderschat zijn lezer nooit, brengt zware onderwerpen makkelijk en met humor en schrijft meeslepende verhalen."

Gelaagde, geloofwaardig verhalen zonder moraal, die niet per se goed af hoeven te lopen, zie ook zijn eigen boeken. ,,Harry Mulisch zei ooit: 'Een verhaal schrijven is niet iets verzinnen, maar iets herinneren wat nog niet gebeurd is'. Een supergoeie raad."

Sinds zijn vorige boek is Buddy Tegenbosch vader geworden van twee kinderen. Na twee goed ontvangen romans werd schrijven zijn tweede, serieuze baan. Zijn eerste baan: piloot bij Lufthansa. De Eindhovenaar vliegt vanaf Frankfurt of Düsseldorf in een Airbus lange afstanden over de hele wereld. Dus werd hij 'de schrijvende piloot'. Met een lach: "Dat imago buit ik lekker uit. Er wordt soms opgekeken naar piloten, maar uiteindelijk is het een heel gewone, routinematige baan."

Creatieve uitdaging

Na tien jaar vliegen merkte de Eindhovenaar dat hij hier alleen niet gelukkig van werd, en zocht een creatieve uitdaging. Dat werd schrijven. Waar collega's tijdens hun vrije tijd in andere landen gaan sightseeën of shoppen, gaat Tegenbosch in een hotel of café zitten schrijven. "Schrijven maakt mijn leven pas echt leuk."

Gekste plek waar hij ooit geschreven heeft? Een leeg hotel zonder personeel in Asjchabad, de praalhoofdstad van dictatuur Turkmenistan. Favoriete schrijfplek: café The Grey Dog in Manhattan. De Big Apple ontdekte hij op één van zijn reizen. Het werd zijn favoriete stad. "Ik wilde daar een boek situeren, en dan niet op de plekken waar toeristen samenklonteren, maar op Manhattan, waar je veel gave plekken hebt, bijvoorbeeld op MacDougal Street."

Een boek is voor veel hedendaagse jongeren soms wat suffig, merkt Tegenbosch. Daarom presenteert hij ook videotrailers en kregen online media een rol in Livestream. Voor die trailers vloog hij met filmer/fotograaf Martijn van de Griendt even heen en weer naar New York. Om precies twintig uur in Manhattan te zijn, net als zijn hoofdrolspelers. "Een bizarre uitputtingsslag."

Livestream wordt zondag 10 september gepresenteerd bij boekhandel Van Piere in Eindhoven, aanvang 14.00 uur.

Volledig scherm
© ED

In samenwerking met indebuurt Eindhoven