Volledig scherm
Oud-ondernemer Henk Glaudemans in wieleroutfit: ,,Zoals de mensen me kennen.’’ © Martijn Bijzitter

Schuldeiser Fons Spooren: dit moet stoppen

GIETHOORN/EINDHOVEN - De Eindhovense oud-horecabaas Henk Glaudemans aast op het faillissement van voormalig PSV-directeur Fons Spooren. Glaudemans raakte 150.000 euro kwijt en wil voorkomen dat nog meer mensen gedupeerd raken. ,,Dit moet stoppen.’’

Glaudemans zegt dat diverse prominente zakenrelaties in Eindhoven (veel) geld zijn kwijtgeraakt omdat ze geloofden in de mooie verhalen van Fons Spooren. De gedupeerden houden zich gedeisd in de hoop dat ze hun geld nog terugkrijgen en om gezichtsverlies te voorkomen, denkt hij.

Uitgekleed

Onder de gedupeerden is volgens hem onder andere voormalig PSV-voorzitter Harry van Raaij. Glaudemans zegt dat de kinderen van Van Raaij bij toeval ontdekten dat hun vader meer dan 1 miljoen euro overmaakte aan Spooren. ,,Harry is helemaal uitgekleed.’’

Het gemoed van de 75-jarige Glaudemans heeft niet geleden onder de verschillende procedures die hij aanspande tegen zijn goede vriend Fons Spooren. Vanaf een camping in Giethoorn (Overijssel) vertelt hij opgewekt en met het hart op de tong hoe hij zich heeft vergist in de omstreden 56-jarige zakenman uit Netersel. 

Afrika

Henk Glaudemans groeide op in Sint-Oedenrode verdiende zijn vermogen in de Eindhovense horeca. Hij was onder meer eigenaar van het huidige Crown Inn Hotel op de Markt. 

‘Fonske’ kent hij al decennialang als goede vriend. In blind vertrouwen leende hij hem dan ook 150.000 euro toen Spooren hem in 2015 wijsmaakte dat hij het geld tegen woekerrendement kon investeren in Afrika.  Spooren beloofde het geld binnen tweee maanden terug te betalen maar dat gebeurde nooit. Het geld gebruikte hij onder andere voor een vliegticket naar Zuid-Afrika.

Dom 

Glaudemans stapte naar de rechter om zijn geld terug te krijgen. Ruim een jaar geleden kreeg hij gelijk. De rechter bepaalde dat Fons Spooren en zijn Rotterdamse belastingadviseur en compagnon de volledige lening,  plus de afgesproken rente (8 procent) moeten terugbetalen. Het totale bedrag was toen al opgelopen tot meer dan 170.000 euro. 

De gepensioneerde horecabaas is overtuigd dat hij zijn geld nooit meer terugziet maar weigert het hoofd in de schoot te leggen. ,,Ik ben dom en naïef geweest en moet op de blaren zitten maar van mij komt-ie niet af. Ik laat niet meer los.’’

Smoesjes

Glaudemans baalt dat Spooren de vermoorde onschuld speelt en zegt dat hij het geld nooit heeft ontvangen. Spooren beweerde dat de handtekening onder het leencontract niet van hem was maar de kans om dat te bewijzen liet hij onbenut. ,,Met smoesjes bleef hij steeds weg bij rechtszaken maar de rechter heeft simpelweg bepaald dat hij moet betalen.’’

Typisch is dat Spooren dinsdagochtend wederom schitterde door afwezigheid bij de behandeling van het verzoek om hem failliet te verklaren. Hij liet de rechtbank weten dat hij in het buitenland zit. Glaudemans gelooft er niks van. ,,Zo gaat het steeds.’’   

Beerput

Glaudemans is geschrokken dat het veelbesproken verleden van Spooren in de publiciteit weer is opgerakeld. Spooren was van 1997 tot 2003 commercieel directeur bij PSV maar raakte in opspraak door een ontuchtschandaal. De PSV-directeur kreeg celstraf voor misbruik van minderjarige jongens in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven. 

De oud-ondernemer verwacht dat er een nieuwe beerput opengaat. Door zijn verhaal te vertellen hoopt hij dat meer schuldeisers zich durven melden. De faillissementszaak werd dinsdag aangehouden maar als er binnen twee weken niks gebeurt komt er nieuwe behandeling, verzekert hij. ,,De komende veertien dagen valt Fons Spooren door de mand.’’

Zoons onderzoeken bankafschriften Harry van Raaij
De zoons van Harry van Raaij zijn een onderzoek begonnen naar de bankafschriften van hun vader. Zoon Hans van Raaij heeft dat dinsdag desgevraagd bevestigd naar aanleiding van beweringen dat de oud-voorzitter van PSV financieel is gedupeerd door voormalig PSV-directeur Fons Spooren.

Hans van Raaij erkent dat er rare zaken zijn ontdekt en dat bijvoorbeeld ook geld is gegaan naar de compagnon van Fons Spooren, een Rotterdamse belastingadviseur. Het zou gaan om leningen maar of dat klopt, is nog niet duidelijk.

Voor Fons Spooren dreigt een persoonlijk faillissement vanwege een claim van 150.000 van oud-horecabaas Henk Glaudemans. Glaudemans zegt dat hij is opgelicht en dat Harry van Raaij voor een nog veel groter bedrag (1 miljoen euro) is getroffen.

,,We zijn bezig met een inventarisatie’’, reageert zoon Hans van Raaij op de verhalen. Wat exact de aanleiding is geweest en wanneer dat is geweest, wil hij niet zeggen. Het onderzoek naar de bankafschriften doet hij samen met zijn broer. Ze hebben daarvoor de steun van hun 83-jarige vader, zegt hij.

Hoe lang ze daar nog mee bezig zijn, durft Van Raaij niet te zeggen. De familie wil Harry van Raaij in de luwte houden en verzoekt om rust.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven