Volledig scherm
Het plan van SDK Vastgoed e.a. voor de omgeving Deken Van Somerenstraat, gezien vanaf de Edenstraat. De toren van 62 meter is de blikvanger. Illustratie SDK Vastgoed © SDK Vastgoed BV

SDK Vastgoed 'wint' project Deken Van Somerenstraat Eindhoven

EINDHOVEN - SDK Vastgoed mag het plan Nieuw Bergen gaan ontwikkelen in de Deken Van Somerenstraat in Eindhoven. Niet alleen het bewonerscomité, ook de ambtelijke selectiecommissie én het college van B en W kozen het plan als winnaar van de prijsvraag. 

Dat heeft wethouder Yasin Torunoglu woensdagmiddag bekendgemaakt. ,, Het plan is onderscheidend, heeft het een groot aantal woningen maar voelt het niet zo en is er zichtbaar aandacht voor duurzaamheid, groen en het Eindhovens dna techniek, design en kennis", aldus Torunoglu. ,,Bovendien is het een inclusief plan: er is plaats voor alle mogelijke soorten woningen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de plannen voor het centraal station in Utrecht. Wij beginnen het hier vanzelfsprekend te vinden, maar dat is het niet. Het is bijzonder dat er ook sociale woningbouw in dit nieuwe stukje binnenstad komt."

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Plan Nieuw Bergen van SDK Vastgoed e.a. gezien vanaf Grote Berg met de schuine daken en de 62 meter hoge toren aan de Edenstraat. Illustratie SDK Vastgoed BV © Gemeente Eindhoven

Handhaven
In het plan Nieuw Bergen is gekozen voor handhaven van het voormalig politiebureau op de hoek Grote Berg en voor verbouwing van de ambulancepost tot een restaurant. Er komt een toren aan de Edenstraat te staan en verschillende kleinere woonblokken met in totaal 246 woningen. 

Directeur Ferdinand Gremmen van SDK Vastgoed toonde zich 'ontzettend trots' dat zijn bedrijf de prijsvraag heeft gewonnen. ,,We hebben het plan met de buurt gemaakt. Projectontwikkelen is luisteren, zeggen wij altijd. Want de stad maak je samen. Dat wilden we hier graag laten zien." Gremmen denkt dat het plan vanaf de tweede helft van 2019 in fases gerealiseerd gaat worden. Eerst moeten gemeente en SDK nog een koopovereenkomst sluiten. Bedragen worden niet bekendgemaakt. Daarna volgt een bestemmingsplanprocedure.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Plan Nieuw Bergen van SDK Vastgoed e.a. gezien vanaf de kant van de Grote Berg met de schuine daken en de 62 meter hoge toren aan de Edenstraat. Illustratie SDK Vastgoed BV © SDK Vastgoed BV

Inspraak
Leden van het bewonerscomité die betrokken waren bij de inspraak over de plannen, toonden zich tevreden. ,,Er is veel shared space, gedeelde ruimte, in het plan. Dat zorgt voor een goed woon- en leefmilieu. Door de schuine daken is er bovendien voldoende licht voor iedereen. Wij zijn daar echt van onder de indruk", aldus  Marlous Hermans, voorzitter van bewonersvereniging De Bergen en lid van het bewonerscomité. 

Paul Veendrick uit de Edenstraat herinnerde SDK en de wethouder er nog aan dat de bewonersgroep wel een voorwaarde heeft gesteld: er moet een goed verkeersplan komen voor de binnenstad. ,,Hier komen zeker 500 mensen wonen op een klein gebied. En de binnenstad loopt al over van verkeer, zoals je nu ook al ziet bij de Vestdijk en de Wal. Dat moet wel goed aangepakt worden." Torunoglu en Gremmen zeiden dat de bewonersvoorwaarden meegenomen worden in de volgende fase. Dan worden de buurt en de belanghebbenden ook weer bij de uitwerking van het plan betrokken. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven