Verkeerstellers tellen het aantal fietsers en auto's en de route die ze nemen op de kruising Vestdijk-Ten Hagestraat-Kanaalstraat. Ook houden ze bij hoeveel auto's rechtdoor rijden op de Vestdijk waar dat niet meer mag.
Volledig scherm
Verkeerstellers tellen het aantal fietsers en auto's en de route die ze nemen op de kruising Vestdijk-Ten Hagestraat-Kanaalstraat. Ook houden ze bij hoeveel auto's rechtdoor rijden op de Vestdijk waar dat niet meer mag. © Michel Theeuwen

September telmaand op Vestdijk in Eindhoven

EINDHOVEN - September is maand om verkeerstellingen te houden op de Vestdijk in Eindhoven. Daarna volgen bijeenkomsten met betrokken partijen. Om uiteindelijk conclusies te trekken over de tijdelijke verkeersmaatregelen op de Vestdijk. 

Auto's gaan langzamer rijden en fietsers, sommige althans, bedenken zich nog eens voordat ze door rood rijden. Maar daar letten de verkeerstellers op de Vestdijk niet op. De studenten turfden afgelopen week alleen hoeveel fietsers en auto's welke route nemen op de Vestdijk. En hoeveel auto's ondanks het verbod toch rechtdoor rijden bij de kruising met de Ten Hagestraat. Daarnaast verzamelt de gemeente nog veel meer andere informatie. Om vervolgens in oktober met 'stakeholders', alle betrokkenen, te gaan praten over de tijdelijke maatregelen op de Vestdijk. Uiteindelijk moet dat tot een evaluatie en wellicht aanpassingen leiden in de definitieve inrichting van de straat. 

Dat laat wethouder Mary-Ann Schreurs weten op vragen van deze krant. De gemeente Eindhoven neemt de maand september om veel informatie te verzamelen over hoe auto's en fietsers zich gedragen nu doorgaand verkeer op de Vestdijk niet meer mogelijk is. Daarmee is gewacht tot nu omdat inmiddels de route over de Wal weer open is. Zo ontstaat een beter beeld. Bovendien is ook de afsluiting ('knip') van de weg veranderd omdat bussen er niet meer langs hoeven richting station. Voor automobilisten is het nu minder makkelijk om de blokkade te omzeilen. 

Telkabels

De tellingen door studenten op de kruispunten met de Ten Hagestraat/Kanaalstraat en Geldropseweg waren donderdag. Daarnaast zijn er op twaalf locaties op de Vestdijk en daaromheen telkabels over wegen gelegd. Die meten tot en met woensdag 13 september de hoeveelheid verkeer, de snelheid en het verschil in licht en zwaar verkeer. Op verschillende (kruis)punten wordt apart nog eens bekeken hoe het gaat met laden en lossen, verkeersgedrag en dergelijke. Ook worden camerabeelden gebruikt die in juli hebben geregistreerd hoe de afsluiting bij Ten Hagestraat en Kanaalstraat wordt omzeild door rechtdoor te rijden of een U-bocht te maken bij het hotel of bij de Heuvel. 

Ook worden reistijdgegevens van TomTom vergeleken in de situatie voor de afsluiting en erna. Ook worden gegevens gebruikt van de parkeergarages van Q-Park en P1 en de gemeentelijke parkeerterreinen. Tenslotte vindt er ook nog een bezoekersenquête plaats over de 'beleving' van de Vestdijk. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven