Sinds de oma van Annick Box aan het skypen is geraakt met haar kleindochter, wil ze eigenlijk niets anders meer.
Volledig scherm
Sinds de oma van Annick Box aan het skypen is geraakt met haar kleindochter, wil ze eigenlijk niets anders meer. © DCI Media

Sinds oma Skype heeft ontdekt, wil ze niets anders meer

Apart SamenEINDHOVEN - Tijdens de coronacrisis missen veel mensen hun dierbaren. Maar we zijn vindingrijk en het lukt velen om elkaar op afstand te blijven ontmoeten. Ook Annick Box uit Meerhoven mist haar 83-jarige oma die in een verzorgingshuis in Oirschot woont, maar ze ziet haar elke dag.

 Annick Box uit Meerhoven kan al een maand niet meer op bezoek bij haar oma Diny de Greef-Nieuwlaat (83). Ze woont sinds oktober in Woonzorgcentrum Kempenhaeve in Oirschot, omdat haar dementie zich snel ontwikkelde. Ze zit daarom op een gesloten afdeling met acht andere bewoners.

Skypen

Een week voordat de richtlijnen van het RIVM bekend werden, kreeg Annick van de zorginstelling al te horen dat de bezoekregels aangescherpt werden. ,,Aanvankelijk mocht nog maar één persoon op bezoek komen, maar al snel werd duidelijk dat bezoek helemaal niet meer mogelijk was. We dachten nog een pakketje met koekjes en chocolaatjes te kunnen brengen, maar ook dat ging niet meer”, vertelt Annick.

Het contact met oma verloopt nu via Skype. Annick kan op die manier bijna elk moment videobellen naar de afdeling en kijken welk personeelslid van Kempenhaeve opneemt. Alleen oproepen voor 10.00 uur en tijdens eetmomenten komen niet zo goed uit. ,,Op een gegeven moment weet iedereen van het zorgpersoneel wie je bent, dus dan verloopt het contact ook wat makkelijker. Voorheen hadden we ook nog telefonisch contact met oma, maar sinds ze Skype heeft ontdekt heeft videobellen overduidelijk de voorkeur. Ze wil eigenlijk niets anders meer.”

Schattig en verdrietig

Naast videobellen stuurt kleindochter Annick ook brieven of een kaartje. Kempenhaeve houdt deze uit voorzorg 48 uur vast voordat oma ze krijgt. ,,Dat is een extra maatregel vanuit het verzorgingshuis, zodat het risico op besmetting beperkt wordt. Etenswaren mogen we helaas niet meer opsturen naar oma”, aldus Annick.

Quote

We zijn al ongeveer vier weken niet meer bij oma op bezoek geweest. Dat is pittig.

Annick Box

Oma krijgt de situatie rondom het coronavirus wel mee, maar ze  vergeet wel alles heel snel. ,,Als we bellen vraagt ze bijvoorbeeld aan mijn moeder of we morgen langskomen, maar halverwege haar zin zie je bij haar plotseling het besef dat bezoek niet mogelijk is en dat beaamt ze dan. Dat is heel schattig, maar tegelijkertijd ook verdrietig om te zien.”

Annick vindt de hele situatie heftig, want ze is gewend om haar oma drie keer per week te bezoeken. ,,Eerlijk gezegd ben ik het tijdsbesef een beetje kwijt, maar volgens mij zijn we al ongeveer vier weken niet meer op bezoek geweest. Dat is pittig”, legt Annick uit. ,,Oma is op leeftijd, ze mist ons natuurlijk ook en het virus is er ook nog. Dat brengt wel wat angst en vragen met zich mee”, gaat Annick verder.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven