Volledig scherm
Aanslag in Parijs. © EPA

Sint Joris College annuleert dagreis naar Parijs, Jan van Brabant blijft in lichtstad

EINDHOVEN - De aanslag in Parijs donderdagavond noopte vrijdag het Sint Joris College in Eindhoven een uitstapje naar de lichtstad te annuleren. Leerlingen van het Jan van Brabant uit Helmond komen niet eerder terug.

De veiligheid van de kinderen staat voorop, zeggen de schoolleiders in Zuidoost-Brabant in koor. Maar niet alle scholen reageren hetzelfde op de aanhoudende golf van aanslagen in Europese hoofdsteden.

Afwegingen
Het Sint Joris College annuleerde donderdagavond laat een eendaagse reis van pakweg 100 leerlingen van havo en vwo naar Parijs, nadat daar enkele uren eerder weer een aanslag was gepleegd. Hoewel er geen negatief reisadvies van het ministerie van Binnenlandse Zaken is, krijgen de ouders de bijdrage van 50 euro gewoon terug.

Tegelijkertijd maakte de leiding van Scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard - hemelsbreed zes kilometer verderop - een hele andere afweging. Om 3.45 uur vrijdagochtend vertrokken twee bussen met vierde jaars vmbo-leerlingen naar de Lichtstad. ,,Er ligt geen negatief reisadvies", zegt een woordvoerster.

Zo'n 150 leerlingen van de mavo-afdeling van het Jan van Brabant College in Helmond waren donderdag ten tijde van de aanslag voor een tweedaagse reis in Parijs. ,,Niet in de buurt gelukkig", meldt bestuurder Lambèrt van Genugten. ,De kinderen hebben er niets van gemerkt." De school besloot in de Lichtstad te blijven.

Veel scholen hebben enkele jaren geleden na de eerste aanslagen in de wereldsteden Londen en Parijs - favoriete bestemmingen van alle scholen in de regio - nagedacht wat te doen bij een aanslag. Dat leidde bij het Jan van Brabant tot een protocol, dat donderdagavond direct in werking werd gesteld.

De kinderen appten zelf hun ouders dat ze veilig waren. Van Genugten: ,,Mij heeft welgeteld één reactie bereikt van een ouder. En de boodschap was dat haar kind in orde was."

Geldrop
Er ontstond in november 2015 wel onrust op het Strabrecht College na aanslagen in Parijs. De school, die enkele weken later naar de Lichtstad zou gaan, besloot uit te wijken naar Wallonië. ,,We hebben voor deze oplossing gekozen, terwijl wij weten dat de kans klein is dat er op korte termijn weer iets gebeurt", zegt rector Leendert van der Deijl. ,,Maar wij nemen de emoties van zowel ouders als docenten serieus."

Vrijdag is vanuit Geldrop een bus met leerlingen voor een korte reis naar Berlijn vertrokken. Van der Deijl: ,,We vermijden hotspots en metrostations. Onze kinderen worden met de bus die we gehuurd hebben door de stad vervoerd."

De aanslagen hebben de grootste impact bij de vier scholen van de OMO-scholengroep in Helmond. ,,Je kunt geen risico's nemen met kinderen, vinden wij", zegt directielid Rob Aarts. ,,Wij gaan niet meer naar Parijs, Londen en Berlijn. We wijken uit naar Edinburgh (Schotland), Sevilla (Spanje) en Kaprun (Oostenrijk). We zoeken de aanslagen niet op." Maar, geeft Aarts toe, het toeval kan ook toeslaan bij een dagreisje naar Amsterdam of Keulen. ,,Daar doe je nu eenmaal niets aan."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven