Volledig scherm

Skyline Eindhoven flink veranderd

EINDHOVEN - De Eindhovense skyline is in krap zeven jaar ingrijpend veranderd. Domineerden een dikke eeuw lang vooral de Sint-Joris- en de Catharinakerk; met de bouw van Regent, Admirant, Vestedatoren, Kennedytoren en Porthos in Woensel, is dat beeld definitief gewijzigd. Zie: 'Hele dag tv kijken door je raam' Zie: EDTV kijkt rond in Admirant

De Admirant – met 105 meter tot op heden Eindhovens hoogste – wordt vandaag officieel geopend. Met een ’culinair open huis’ worden aspirant-bewoners verleid tot een kijkje in de woontoren aan de Emmasingel. Enkele weken geleden besloot makelaar RSP Wonen al tot een ander lokkertje: een korting op de huurprijzen. „We merkten dat in het hoge segment de vraag wat minder was”, legt verkoopadviseur Pieter Keunen uit.

De kortingen, jaarlijks afnemend in hoogte en voor de duur van drie jaar, zijn niet echt rigoureus, vindt Keunen. Het effect ervan wel: „Het loopt nu storm. Vooral met de hoger gelegen appartementen, vanaf de twaalfde verdieping, gaat het erg goed. Van de in totaal 48 huurwoningen hebben we de helft al verhuurd of in optie. Let wel: de eerste appartementen waren drie weken geleden pas te bezichtigen.”

Hoe hoger mensen willen wonen, hoe hoger de prijs die zij moeten betalen. „Maar het uitzicht daarboven is dan ook gigantisch”, zegt Keunen wervend. „Op de bovenste drie etages, 28, 29 en 30, hebben we een koopappartement met een oppervlakte van 310 vierkante meter. En ja, daar hoort ook een gigantische prijs bij”, erkent Keunen. „903.000 euro. Maar dan heb je wel een topappartement.” Huurprijzen in de Admirant variëren van 630 tot 1100 euro. Dat lijkt fors, maar het kán nog veel duurder. Het penthouse van de tegenovergelegen Regent staat momenteel te huur. Voor 3500 euro per maand.

Bewoners van de Admirant komen uit allerhande windstreken, aldus Pieter Keunen. „Mensen die kiezen voor de Admirant willen middenin het stadsleven zitten.” Heel anders is dat bij de op een na hoogste Eindhovense woontoren, Porthos in Woensel. „Tachtig procent van de bewoners is Woenselnaar”, weet Gerard van de Ven, directeur Vastgoed bij Hurks Bouw & Vastgoed. „Het hoofdmotief is: wonen in eigen wijk, en toch relatief dicht bij het centrum. Mensen kicken op deze plek.”

Volgens Van de Ven verliep de verkoop van de 108 appartementen in de Woenselse woontoren soepel. „Een toren heeft een hoog risicoprofiel. Bij de start van de bouw waren er zeventien verkocht. Tijdens de werkzaamheden verkochten we er drie à vier per maand. Voor een toren is dat heel rooskleurig. Uiteindelijk waren alle woningen, op enkele na, bij de oplevering voor de zomervakantie verkocht.” Niet te koop, wel te huur zijn de negentig luxe appartementen in Eindhovens nieuwste blikvanger: de Vesteda-toren. Op 27 oktober gaat de toren aan de Vestdijk officieel open, met het nodige feestgedruis en bijbehorende plechtigheden.

Volgens woonconsulent Bas van Gameren is er nog niet echt gestart met de verhuuractiviteiten, omdat het markante, negentig meter hoge, bouwwerk nog niet helemaal af is. „Het gaat hier om een kwalitatief hoog product. Éérst moet alles helemaal af zijn. Het moet als een warm bad voelen als je binnenstapt.” De huren van de Vesteda-appartementen beginnen bij 1700 euro. „Maar dat is dan wel inclusief parkeerplaats en gebruik van de healthclub op de begane grond.” Ook bij deze toren geldt: hoe hoger hoe duurder. Van Gameren kan niet exact aangeven hoe duur het penthouse gaat worden. „Wel iets duurder dan de 3500 euro voor dat penthouse van de Regent”, geeft hij aan. „Maar dan heb je wel een appartement van 220 vierkante meter op 90 meter hoogte, met drie parkeerplaatsen én een vier meter hoge glaspartij in je living. Wonen in de Vesteda is zoveel meer dan alleen wonen”, zegt Van Gameren. „Het is een lifestyle.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven