Slak profiteert van klam weer en weinig merels

EINDHOVEN - Een groeizame en warme lente met van tijd tot tijd een flinke plensbui. Voor slakken is het al weken ideaal weer, en dat is te merken. Ze zitten overal.

Veel mensen zien de slak vooral als een plaag. Ze eten de aardbeien en sla uit de moestuin. En 's avonds de hond uitlaten verwordt zeker na een regenbui tot een slalom om de traag voortglibberende naaktslakken heen. Toch zijn de weekdieren ook nuttig, interessant en verrassend divers. In Nederland komen vele tientallen soorten voor, variërend van minuscuul klein en amper zichtbaar tot opvallend en kleurrijk. Leendenaar Peter Kerkhofs kan erover meepraten. Aan het Heike in Heeze beheert hij al jaren vier hectare als particulier zijn eigen natuurgebiedje. Met speciale aandacht voor onder meer de slak.

Donker en vochtig

Het perceel van Kerkhofs ziet er op het eerste oog helemaal niet zo spectaculair uit. Een dichtbegroeid deel herbergt vooral braamstruiken en brandnetels. De weide aan de achterkant - pas van dichtbij zijn de vele diverse grassoorten te zien - is voor de helft gekortwiekt. Wie goed kijkt, ziet dat Kerhofs' uitgekiende maai- en beheerbeleid effect heeft. Er vliegt en kruipt van alles. Diepblauwe libelles, solitaire bijen en kleurrijke vlinders. En slakken dus. Vooral tuinslakken zitten 's middags bij bosjes op de brandnetelbladeren. In veel variaties: van lichtgeel tot roodbruin. Met vijf zwarte ringen op het huisje, of gewoon helemaal effen. ,,De kleur hangt vooral af van het leefgebied", vertelt hij. ,,Op een donkere, vochtige plek ontwikkelen slakken een donker huisje. In een lichtere omgeving worden ze lichter." De wat sierlijker gestippelde heesterslak komt hij op zijn terrein ook veel tegen. ,,Volgens de gids komen die in deze regio helemaal niet voor, maar ik zie ze hier veel."

Slakkenkerkhof

Hoewel het natuurgebiedje onvergelijkbaar is met een tuin binnen de bebouwde kom, zijn er wel een paar antwoorden te vinden op de vraag hoe de gemiddelde wijkbewoner de slak op verantwoorde wijze in toom kan houden. Een van de die aanwijzingen ligt verscholen rond een stuk steen onder de brandnetels. Daar is een waar slakkenkerkhof ontstaan. ,,Dit is het werk van een merel of andere lijster", constateert Kerkhofs. ,,Die zijn dol op slakken. Hier kan hij de huisjes stuk slaan op de steen." Tip 1 bij de slakkenbestrijding: wees lief voor natuurlijke vijanden en heet de merel welkom. Dat de vogel het door het dodelijke usutu-virus niet makkelijk heeft, speelt mogelijk ook mee bij de grote hoeveelheid slakken op dit moment. De lijster is ook één van de redenen dat slakken zich juist 's avonds meer laten zien. ,,Dan zijn de vogels minder actief."

Hulpmiddelen

Wat er nog meer mogelijk is om slakkenoverlast in de tuin te beperken? Het helpt om een goede, diverse tuin te hebben met veel inheemse soorten. ,,Die zijn weerbaarder tegen slakken dan gekweekte planten." Andere beproefde methoden: leg een uitgeholde grote vrucht (meloen, sinaasappel) neer en je kunt hem later met slakken en al wegpakken. Consequent een rondje lopen om de zichtbare slakken uit de tuin te zetten helpt ook. Hoe dan ook, zout strooien is in elk geval uit den boze. Dat onttrekt al het vocht uit de slak, die een pijnlijke dood sterft.

Volledig scherm
Slak. © Ria van Amelsvoort

In samenwerking met indebuurt Eindhoven