Volledig scherm
De hennepkwekerij in Heeze. © Politie Oost-Brabant

'Slechte grap' met nepwapen op school in Valkenswaard zet wellicht gezin op straat

HEEZE - De slechte grap van de 16-jarige jongen die vrijdag met een nepwapen op scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard verscheen, heeft wellicht grote gevolgen voor zijn hele gezin. Na de aanhouding van de leerling vond de politie in de woning van zijn moeder aan de Dirk Heziuslaan in Heeze een hennepkwekerij. Als burgemeester Paul Verhoeven van Heeze-Leende vasthoudt aan de Opiumwet (Damocles), staat het complete gezin op straat.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Heeze-Leende wel consequent het Damoclesbeleid toegepast. Dat betekende dat er woningen en drugspanden voor korte of langere tijd gesloten zijn. Verhoeven: "Of dat in dit geval ook zo zal zijn is afhankelijk van het politierapport en juridisch advies wat ik krijg." In de woning aan de Dirk Heziuslaan wonen een moeder met haar partner en vier kinderen in de leeftijd van 18, 16, 12 en 10 jaar oud.

Besluit
Verhoeven verwacht in de loop van de week het politierapport te krijgen. "Daarna word ik intern voorzien van juridisch advies en kom ik tot een besluit." De burgemeester van Heeze-Leende heeft naar eigen zeggen de afgelopen dagen drie keer contact gehad met de politie over het voorval. "Contact met de betreffende bewoners vindt pas later plaats", besluit de burgervader.

Huurwoning
Als Verhoeven tot sluiting van de woning over gaat, moeten de bewoners zelf voor een alternatief zorgen. In een reactie laat woningverhuurder woCom weten een streng anti-hennepbeleid te hanteren. “Hierover zijn we heel duidelijk in onze huurvoorwaarden. Het is absoluut niet toegestaan om in en rond de huurwoning hennep te kweken. Een huurwoning is bedoeld om in te wonen en is niet voor bedrijfsmatige doeleinden bestemd. Een hennepkwekerij zorgt daarnaast voor veel schade aan de woning én de omgeving. We willen niet dat omwonenden worden blootgesteld aan gevaren als wateroverlast en brand door kortsluiting. Het illegaal aftappen van stroom leidt namelijk vaak tot (brand)gevaarlijke situaties", aldus een woordvoerder.

De gevolgen voor woCom huurders zijn bij een overtreding volgens hem onherroepelijk. “De huurder moet de woning uit en wij vragen ontbinding van de huurovereenkomst aan!".

Vastzitten
De 16-jarige scholier blijft in verband met zijn actie met het neppistool in ieder geval tot maandag vastzitten. Dat geldt ook voor een 14-jarige medeverdachte. Hij zou het wapen ook bij zich gedragen hebben en werd hiervoor vrijdag ook aangehouden.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven