Volledig scherm
Logo van de Kamer van Koophandel. © ANP

Slim programma Eindhoven vindt 'illegale' bedrijven

EINDHOVEN - Milieu-ambtenaren van de gemeente Eindhoven hoeven niet meer uren over een bedrijventerrein te struinen om bedrijven te zoeken die zich niet aangemeld hebben voor de milieuwetgeving. Een slim programma vindt de 'illegale' bedrijven door databanken te vergelijken. 

Gegevens van de Kamer van Koophandel, de eigen bedrijvenadministratie, maar later wellicht ook van Marktplaats, Facebook en kluswebsites. Die combineren en zo er uithalen welke bedrijven zich - bewust of onbewust - niet melden voor de milieucontroles. Dat is wat de gemeente Eindhoven doet met een nieuw programma dat is ontwikkeld samen met de lokale start up Shinto Labs op Strijp-S. 

Niet dat ze de hennepkwekers of drugslaboratoria op die manier vinden. Maar wie zich niet meldt - zoals verplicht is volgens de milieuwetten - kan onveilig werken of bodem, lucht of water vervuilen. 

Verplichtingen
Niet iedereen is van kwader trouw, zegt coördinator milieu-, bouw- en woningtoezicht Jan-Willem Denis. ,,Sommige bedrijven kennen hun verplichting niet." Maar anderen ontlopen de controles bewust. ,,Want als wij langskomen voor een controle kost dat bijna altijd geld: een afvoer die niet klopt, een afzuiging die veranderd moet worden. Dan kun je je voorstellen dat ze zich niet melden."

Hoe groot het probleem is, is moeilijk te zeggen, aldus Melvin van Lieshout, inspecteur milieutoezicht. Eindhoven telt rond de 45.000 inschrijvingen bij de KvK en zo'n 3250 bedrijven die zich gemeld hebben voor de milieuwetgeving. Onder de overigen zitten ook veel zzp'ers of kantoren die niet meldingsplichtig zijn. ,,In Eindhoven zijn er wel honderden wijzigingen per maand  bij de Kamer van Koophandel. Dat kunnen we niet allemaal controleren. De afgelopen jaren hebben we vier grote bedrijventerreinen handmatig gecheckt. Dan kijk je wat er officieel bekend is en je gaat de straat op om te zien wat er in de praktijk zit. Op De Hurk bijvoorbeeld vonden we zo twintig bedrijven, van een winkel tot een kleine metaalbewerker of een autobedrijf." 

Tool
Met de nieuwe 'tool' hoopt de gemeente uit die hooiberg gemakkelijker de spelden te filteren. Het programma geeft de resultaten netjes weer op een kaart. Bovendien geeft het aan welke bedrijven het grootste milieurisico geven; die kunnen dan het eerst bezocht worden. De eerste testresultaten zijn zo goed dat de applicatie nu echt ingevoerd is. Voor concrete uitkomsten is het echter nog te vroeg. 

Toch is er ook bij gemeenten in de regio interesse om 'illegale' bedrijven boven water te halen. ,,Want het kan een gemeente veel tijd besparen. En we kunnen zo de beschikbare middelen veel efficiënter inzetten: in plaats van vier uur rondlopen op een bedrijventerrein kunnen we nu concreet bepalen welke bedrijven we gaan bezoeken", aldus Van Lieshout. 

Denken
Dringt de vraag zich op waarom dit niet eerder is gedaan. Technisch kan het nu, het vergelijken van data met ingewikkelde formules.  Maar het is ook een kwestie van omslag in denken, zegt Denis erbij. ,,Voorheen leek het wel of afdelingen vonden dat het 'hun' informatie was. Nu delen we veel gemakkelijker gegevens."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven