Slimme gel TU/e biedt hoop bij buikvlieskanker

EINDHOVEN - Een samenwerking tussen de Technische Universiteit Eindhoven en het Catharina Ziekenhuis kan mogelijk leiden tot een nieuwe aanpak van buikvlieskanker bij patiënten die niet meer in staat zijn een operatie te ondergaan. 

Hoogleraar Patricia Dankers van de TU/e vond een zogenaamde ‘hydrogel’ uit: een vloeistof die zo is geprogrammeerd dat die vloeibaar kan worden gemaakt om te injecteren in een lichaam. Eenmaal op de juiste plaats wordt de vloeistof weer een gel. Oncologisch chirurg en hoogleraar Ignace de Hingh van het Cathrien bedacht hiervoor een toepassing. Hij combineert de hydrogel met chemovloeistof. Na injectie kan de gel dan enkele weken op de plaats van de tumoren gedoseerd chemo loslaten. 

Subsidie

Of dit idee werkt wordt de komende vier jaar in Maastricht bekeken. De gel wordt daar onder meer op ratten getest. Hierin werken het Catharina en het universitair ziekenhuis Maastricht UMC+ samen. KWF Kankerbestrijding financiert het onderzoek met een subsidie van zeshonderdduizend euro. De test moet uitwijzen of de combinatie van gel en chemo veilig kan worden toegediend en effectief is. Naast Dankers en De Hingh is ook professor Nicole Bouvy van het UMC bij het onderzoek betrokken. Een eerste laboratoriumstudie is afgerond met veelbelovende resultaten.

Volledig scherm
Oncoloog Ignace de Hingh.

Hoogleraar Dankers verwacht veel van de test. ,,Deze nieuwe behandeling combineert het voordeel van lokale chemotherapie met een niet-ingrijpende manier van langdurige toediening. Patiënten die niet in aanmerking komen voor de huidige vormen van behandeling kunnen daardoor waarschijnlijk wel een behandeling krijgen.”

Onvoldoende fit

Dankers doelt daarbij op de zogenaamde HIPEC-operatie die De Hingh uitvoert. Daarbij wordt de buikholte volledig open gelegd. Als alle zichtbare kankergezwellen zijn verwijderd volgt daarna anderhalf uur spoelen met verwarmde chemovloeistof. ,,Deze spoeling is beperkt effectief vanwege de korte duur", zegt De Hingh. ,,Daarnaast komt een een op de vier patiënten niet in aanmerking voor deze behandeling omdat zij onvoldoende fit worden geacht om deze zware behandeling te ondergaan.”

Buikvlieskanker is een van de meest dodelijke kankervormen met een overlevingstijd zonder behandeling van zes tot twaalf maanden. Het ontstaat vooral als uitzaaiing van darmkanker. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven