Volledig scherm
Arie van Liempd (links) van het gelijknamige sloopbedrijf uit Sint-Oedenrode en Ronald Bal van Velux bij het dakraam bestaande uit sloophout uit Rotterdamse woningen. FOTO KEES MARTENS/FOTOMEULENHOF © FotoMeulenhof

Sloophouten dakraam uit Sint-Oedenrode voor renovatie in Eindhoven

EINDHOVEN - Een nieuw dakraam voor Eindhovense woningen bestaand uit sloophout dat komt uit afgebroken woningen in Rotterdam. Dat is het product van de samenwerking tussen sloopbedrijf A. van Liempd uit Sint-Oedenrode, ramenproducent Velux en woningcorporatie Woonbedrijf. 

De eerste 100 ramen worden momenteel geplaatst in het renovatieproject in de Eindhovense wijk Tivoli. Het is een eerste concreet project voor circulair bouwen. Gek genoeg zijn er nauwelijks andere voorbeelden van dit soort hergebruik, zo blijkt bij de presentatie van het Velux-raam in de hal van Van Liempd aan de Bobbenagelseweg in Rooi. Al heeft het Rooise bedrijf wel contacten met een deurenfabrikant en andere corporaties voor soortgelijke projecten. 

Voor oprichter/directeur Arie van Liempd is deze mijlpaal een overwinning. ,,We zijn hier al lang mee bezig. Het eerste prototype was vijf jaar geleden al klaar, maar de recessie gooide roet in het eten. Doordat de overheid als doel heeft gesteld dat we volledig circulair zijn in 2050, is het idee van de gesloten kringloop booming en kunnen we eindelijk goede partners vinden voor hergebruik van sloophout", aldus Van Liempd. 

Volledig scherm
DakraMEN van Velux uit sloophout van Van Liempd sloopbedrijven uit Sint-Oedenrode wordt ingebouwd in woningen in Jaguarstraat, Tivoli in Eindhoven. © Michel Theeuwen


Dat werd dus Velux, bekend van de dakramen. Maar het kostte nog wel wat overredingskracht, vertelt Barthel van Dinther, commercieel manager van Van Liempd. ,,Doorslaggevend waren de samples van ons hout dat we naar Denemarken (waar de hoofdzetel van de ramenproducent is gevestigd - red.) hadden gestuurd.  Zo'n goed hout hadden ze al lang niet meer gezien. Oud hout komt uit natuurlijke bossen en is veel beter dan het hout uit productiebossen", aldus Van Dinther. 

Van Liempd sloopt jaarlijks zo'n 500 woningen. Of beter gezegd: breekt ze voorzichtig af. 98 procent van de materialen wordt hergebruikt, direct of via dochteronderneming Gebruiktebouwmaterialen.com.  Als ook het vermalen beton - bruikbaar onder wegen bijvoorbeeld - wordt meegerekend, komt Van Dinther op 98 procent hergebruik. Per huis wordt ongeveer een kuub hout van het dak, de vloeren en kozijnen 'gewonnen'. Vooral de balken worden ingezet om de Velux-ramen uit te zagen. Daarbij is nog wel een hele klus om het hout te ontdoen van spijkers.

Duurder

Voor Velux is het sloophouten raam een logische stap, zegt Ronald Bal, omdat het bedrijf altijd al duurzaamheid als bedrijfsdoel heeft gehad.  ,,Wij willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen." Maar biedt de stroom aan sloophout wel voldoende zekerheid voor de toekomst? Dat valt nog te bezien. Voor nu heeft Velux al wel enkele andere projecten in de maak, onder andere in Friesland. Een sloophouten raam is wel nog 10 procent duurder, ,,maar dat verandert wel als we efficiënter gaan werken", aldus Bal. Naast het hout bestaat het raam uit nieuw glas en aluminium. Zo komt Velux op een daling van het grondstoffengebruik van 30 procent. 

Volledig scherm
Dakraam van Velux uit sloophout van Van Liempd sloopbedrijven uit Sint-Oedenrode wordt ingebouwd in woningen in Jaguarstraat, Tivoli in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Het venster werd door Velux aangeboden aan de aannemers die de renovatie voor Woonbedrijf doen. ,,Die kozen voor de duurzame oplossing in overleg met onze medewerkers. Zo kun je zien hoe duurzaamheid op alle niveaus is doorgedrongen. En ook bij aanbestedingen is hergebruik een aandachtspunt", aldus Paul Terwisscha van Scheltinga van Woonbedrijf. 

De corporatie was toen al met Van Liempd bezig over een vast driejarig contract voor het winnen van grondstoffen uit sloopprojecten. Zo is het Rooise bedrijf al actief bij het Grafisch Lyceum in Eindhoven en heeft hij ook al woningen in Lijmbeek afgebroken. ,,De bedoeling is dat Woonbedrijf zo'n 35 procent van de materialen weer inzet in de eigen woningen, de rest gaat naar de Gebruiktebouwmaterialen.com voor de verkoop", aldus Van Dinther. 

Volledig scherm
Dakraam van Velux uit sloophout van Van Liempd sloopbedrijven uit Sint-Oedenrode wordt ingebouwd in woningen in Jaguarstraat, Tivoli in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Henk en Maria Tholen,  bewoners van een van de woningen aan de Jaguarstraat waar aannemer Van Montfort en dakdekker Meulendijks gisteren de sloophouten dakramen plaatsten, vinden het prima. ,,We wisten wel dat ze hergebruikte materialen gebruiken, maar niet dat er sloophout gebruikt werd. Maar van ons mag het, want het zal toch niet verrot zijn", lacht hij. ,,Iedereen is er toch meer mee bezig in deze tijden  van recycling." Aan het typeplaatje op hun dakkozijn kunnen de Tholens zien waar hún raam vandaan komt. Er zit zelfs een QR-code op die naar een site verwijst met informatie. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven