Medisch specialisten bij de nieuwe mammograaf. Van links naar rechts de radiologen Astrid Donkers en Alette Daniëls en de borstkankerchirurgen Yvonne van Riet en Johanna Bloemen.
Volledig scherm
Medisch specialisten bij de nieuwe mammograaf. Van links naar rechts de radiologen Astrid Donkers en Alette Daniëls en de borstkankerchirurgen Yvonne van Riet en Johanna Bloemen. © Catharina Ziekenhuis/Bart Lijdsman

Snel onderzoek borstafwijking in Catharina

EINDHOVEN -Vrouwen die een afwijking voelen in hun borsten kunnen in het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven voortaan binnen 24 uur terecht voor onderzoek en diagnos

Woensdag neemt het centrum een tweede mammograaf in gebruik, waarmee de capaciteit voor borstonderzoek wordt verdubbeld. 

Het komst van  nieuwe apparaat komt goed uit, want het landelijk bevolkingsonderzoek naar borstkanker ligt tot half juni stil vanwege uit uitbraak van corona. Gespecialiseerd borstkankerchirurg Johanne Bloemen roept vrouwen met klachten op niet te wachten tot dit onderzoek weer begint, maar direct naar de huisarts te gaan voor een verwijzing. 

Ongerust

,,Je hoeft dus niet op de oproep van het bevolkingsonderzoek te wachten. Als je je ongerust maakt omdat je iets voelt in je borst, zoals een knobbeltje, kan je huisarts je meteen een verwijzing geven. Daarmee heb je binnen 24 uur een afspraak voor een mammografie. We willen patiënten zo snel mogelijk helpen en duidelijkheid geven.”

De snelle werkwijze was er tot nu toe alleen bij specifieke klachten die met spoed onderzocht moeten worden. In andere gevallen kon de wachttijd oplopen tot enkele weken. 

Weefsel

In het Borstkankercentrum van het Catharina beoordeelt de radioloog direct na de mammografie of er een afwijking te zien is. Eventueel wordt aanvullend een stukje weefsel uit de borst gehaald voor nader onderzoek. Als alles goed is, mag de patiënt direct naar huis. 

In de andere gevallen kan de patiënt direct terecht bij een verpleegkundig specialist, of één van de gespecialiseerde borstkankerchirurgen. Hiermee is voor de betrokken patiënt na enkele uren meer duidelijk over de aard van de klachten. 

15.000 vrouwen

Jaarlijks krijgen in Nederland 15.000 vrouwen de diagnose borstkanker. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven