Volledig scherm
Ook wensballonnen zijn binnenkort in Eindhoven verboden. © Pixabay

Snel verbod op ballonnen in Eindhoven

EINDHOVEN - Met een ballon in de hand door de binnenstad van Eindhoven lopen, dat mag straks nog wel. En ook de zogenoemde ballonnenboog bij bijvoorbeeld de opening van een nieuwe winkel gaat niet in de ban. Maar het oplaten van ballonnen gaat wel in de ban. 

Het voorstel voor een dergelijk verbod ligt klaar en wacht nu alleen nog op bespreking van het plan door de Eindhovense gemeenteraad. Het is nog niet duidelijk wanneer dat precies het geval zal zijn. 

Dat het verbod er aan zat te komen, werd in maart van dit jaar al duidelijk. De toenmalige wethouder van milieu Jan van der Meer van GroenLinks  -inmiddels gedeputeerde van de provincie Gelderland en opgevolgd partijgenoot Rik Thijs- vertelde toen al dat hij werkte aan een ballonverbod. Eerder had ook PvdA-raadslid Jan Hopstaken op een dergelijk verbod aangedrongen. 

Als reden daarvoor voerde Van der Meer verschillende argumenten aan. Zo zien veel zoogdieren, vogels en vissen ballonnen als voedsel, met alle gevolgen van dien. Bovendien kunnen deze dieren verstrikt raken in de linten die vaak aan de ballonnen hangen. Daarnaast komen de ballonnen vaak als afval in de natuur terecht. En Thaise ballonnen, uitgerust met brandstof, kunnen brand veroorzaken in de natuur.      

Dat het nog zo lang duurde voordat het verbod kon worden ingevoerd komt omdat de maatregelen wettelijk verankerd moet worden in de APV, de algemene plaatselijke verordening. Die juridische klus is nu geklaard.

Met het invoeren van een oplaatverbod volgt Eindhoven een landelijke trend. Steeds meer gemeenten hebben de afgelopen jaren al zo’n verbod ingevoerd. In Zuidoost-Brabant gaat het om Geldrop-Mierlo, Bergeyk, Eersel en Reusel. Elders in deze provincie gingen Tilburg en Den Bosch Eindhoven al voor.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven