Volledig scherm
Het Solar Team Eindhoven © foto: STE/ Bart van Overbeeke

Solar Team Eindhoven wint voor vierde keer op rij World Solar Challenge

ADELAIDE/EINDHOVEN - De zonneauto van Solar Team Eindhoven, Stella Era, heeft zondag voor de vierde keer op rij goud behaald op de World Solar Challenge. Dat werd zondagochtend om half twaalf Nederlandse tijd bekend. 

Het team legde meer dan drieduizend kilometer af van Darwin tot Adelaide in Australië. Daarnaast scoorden ze ook het hoogst op efficiency: hoeveel energie de auto verbruikt per inzittende per kilometer. Zaterdag vond de beoordeling op praktische toepasbaarheid van de auto plaats door een jury. Ook hier haalde het team de hoogste score. 

Vrijdagavond om half twaalf 's avonds lokale tijd ging het team al over de finish met hun auto. Die rit was dit jaar geen makkie. Tijdens het transport naar de startplaats in Darwin raakte een zonnepaneel beschadigd. Daarnaast waren er nieuwe uitdagingen in de wedstrijd. Zo mocht voorheen de accu iedere avond worden opgeladen, nu mocht dat maximaal twee keer.

Hoge verwachtingen

Team manager Carijn Mulder laat vanuit Adelaide weten ontzettend blij te zijn met de overwinning. ,,Natuurlijk hadden we hoge verwachtingen. We hadden zo'n grote voorsprong met efficiency. Toch bleef het nagelbijten voor de uitslag van de jurybeoordeling, je weet niet precies waar ze naar kijken.”

De overwinning, die wordt vanavond goed gevierd in een café samen met het Agoria Solar Team uit Leuven, België, dat de winnaar is geworden in de Challenger Klasse van de Bridgestone World Solar Challenge met hun zonnewagen BluePoint. Ook de andere Nederlandse teams die meededen, maar eerder uitvielen, zijn bij de viering aanwezig. 

Vakantie

Vanaf morgen gaat het Solar Team Eindhoven alle onderdelen opruimen en daarna is het tijd voor welverdiende ontspanning. ,,De meeste teamleden plakken er nog een vakantie achteraan. Hier in Adelaide, over ergens anders in Australië. Daarna gaan we weer naar huis.”

Volledig scherm
De Stella Era. © foto: STE/ Bart van Overbeeke

In samenwerking met indebuurt Eindhoven