Volledig scherm
Op de Brainport Industries Campus(BIC) werd het startsein gegeven voor de productie van de vierde gezinsauto op zonne-energie van Solar Team Eindhoven. © Jelle Krekels

Solar Team start met bouw van ‘meest Eindhovense zonnewagen ooit’

EINDHOVEN - De nieuwe zonnewagen van Solar Team Eindhoven wordt voor het eerst volledig op Eindhovense bodem gemaakt. De wagen waarmee het team opnieuw hoopt wereldkampioen te worden in Australië wordt op 4 juli gepresenteerd.

Op de nieuwe locatie bij de Brainport Industries Campus (BIC) is vrijdag het startsein gegeven voor de productie van de vierde gezinsauto op zonne-energie van Solar Team Eindhoven. Na maandenlang ontwerpen en doorberekenen is het voor de studenten tijd om aan de slag te gaan. Evan Quadvlieg sprak over een mijlpaal: ,,Waar teams voorheen vaak voor de productie moesten uitwijken naar elders in het land, wordt dit de eerste auto die volledig in Eindhoven is ontworpen en geproduceerd.”

Over het precieze ontwerp en de missie van het nieuwe team studenten werd nog enigszins geheimzinnig gedaan. Wel is bekend dat de puntentelling van het wereldkampioenschap voor zonne-auto's in Australië is aangepast. En dat zorgt voor uitdagingen. Bij de laatste editie van de World Solar Challenge was efficiënt rijden nog het belangrijkste voor het scoren van punten. Maar dit jaar is efficiëntie en gebruiksgemak even belangrijk. Hierdoor is het voor het nieuwe team niet meer zo aantrekkelijk om een vijfpersoons auto te maken, maar wordt het maken van een aantrekkelijke auto des te belangrijker. 

Symbolisch werd in de productiehal het eerste laagje carbon over een mal gelegd. De auto komt op deze manier laagje voor laagje tot stand. De studenten van de TU/e bouwden zelf een enorme oven van een grote zeecontainer. Hierin wordt het buigzame carbon onder hoge temperatuur hard gemaakt.

Op 4 juli staat de presentatie van de nieuwe zonnewagen op het programma.  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven