Volledig scherm
Sadet Karabulut (SP). © ANP

SP-Kamerlid Karabulut eist actie: ‘Gijzeling raadslid Eindhoven in Turkije raakt onze democratie’

EINDHOVEN - De Nederlandse regering moet druk gaan uitoefenen op Turkije om het Eindhovense raadslid Murat Memis vrij te laten. Dat zegt SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut, die hierover een debat heeft aangevraagd. „Er zit een Nederlandse volksvertegenwoordiger vast. Dat raakt direct onze democratie.”

Volgens Karabulut is het voor minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken tijd om actie te ondernemen tegen Turkije. „Nu wijst hij erop dat Turkije haar eigen regels heeft. Maar er zitten meerdere Nederlanders vast om politieke redenen. En nu met Murat Memis zelfs een volksvertegenwoordiger. Dat raakt dus ook direct onze democratie. Dat is onacceptabel.”

Karabulut vroeg vandaag om die reden een debat aan over de kwestie. Ze kreeg daar naar eigen zeggen steun voor van alle politieke partijen. Wanneer het debat precies plaatsvindt, is nog niet duidelijk. “Zijn vrijlating moet worden geëist. We hebben als Nederland onze banden met Turkije aangehaald, daar mogen we wel voorwaarden aan stellen. Of desnoods sancties tegen Turkije nemen.”

Contact met Memis

Karabulut is net als Murat Memis lid van de SP. Ze heeft ook contact met hem gehad. Daar wil ze inhoudelijk niet al te veel over kwijt: “Maar hij mag het land niet uit, voelt zich niet vrij. Hij wil juist verder met zijn leven. Murat heeft helemaal niks verkeerds gedaan, is geen crimineel. Wat hem is overkomen, zou mij ook kunnen overkomen.”

Dat is wel reden voor Karabulut om momenteel niet naar Turkije af te reizen: “Ik kom op voor de democratie en de mensenrechten. Ik heb me ook kritisch uitgelaten over de situatie in Turkije, daar verzet ik me al jaren tegen. Dus je kunt je voorstellen dat ze daar ook niet blij met mij zijn.”

Terroristische organisatie

Murat Memis, fractievoorzitter van de SP in Eindhoven, werd ruim een maand geleden opgepakt in Antalya. Hij is inmiddels weer vrij, maar mag in afwachting van een proces het land niet uit. Memis wordt door Turkije verdacht van lidmaatschap van de PKK, activiteiten voor de Europese tak van de PKK en het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. Het bewijs zou vooral bestaan uit berichten op sociale media. De PKK, die strijdt voor meer Koerdische autonomie, wordt door Turkije, de Europese Unie en de VS beschouwd als een terroristische organisatie.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven