Volledig scherm
Een van de gevonden mitrailleurs. In een opslagbox lagen drie machinegeweren en zes pistolen © Politie Eindhoven

Spanje gooit roet in eten zaak drugscrimineel uit Eindhoven

DEN BOSCH - Het Spaanse strafrecht gooit wat roet in het eten van een rechtszaak tegen Eindhovenaar Bert S. Er zou een Spanjaard in zijn thuisland moeten worden gehoord door een rechter aldaar, maar dat kan niet, zo blijkt.

De Spanjaard is verdachte in de zaak, maar ook getuige. In Spanje kennen ze dat niet. Er is een belangrijk verschil. Een verdachte mag zwijgen bij verhoor, een getuige moet altijd antwoorden en naar waarheid, anders pleegt hij meineed. 

De betreffende Spanjaard heeft, volgens hem, geen geld om naar Nederland te komen voor verhoor. Vandaar dat het aan Spanje is gevraagd maar dat verzoek is afgewezen, zo bleek donderdagochtend tijdens een procedurele zitting. 

Drugslab

De zaak draait om een drugslab, dat in juni vorig jaar werd opgerold in een Eindhovense woonwijk. De politie vond in een woning  130 kilo MDMA, onder andere in de vorm van 200.000 xtc-pillen. Ook lag er drie ons amfetamine. De bewoner werd aangehouden, de woning ging even later een jaar op slot.

Verder speurend in dat onderzoek kwam de politie terecht bij een gehuurde opslagbox aan de Ambachtsweg. Daarin vond ze een haast schikbarend  arsenaal aan wapens. Her en der verspreid en verstopt lagen drie machinegeweren en zes pistolen, plus  munitie.  De huurder van de box, Bert S. (46) ging in de boeien.

De politie heeft bekeken of de wapens mogelijk een rol hebben gespeeld in andere misdrijven. Of dat ook zo is, werd nog niet bekendgemaakt. Dat moet blijken tijdens de inhoudelijke zaak, op 8 november. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8704 stemmen