Volledig scherm
Evert Fila (links) en Reinier van Doorne van Sparkplug Ventures in hun nieuwe onderkomen op Strijp-S. © FotoMeulenhof

Sparkplug Ventures start fonds voor start-ups

EINDHOVEN - Sinds Eindhoven zich profileert als start-up city, schieten initiatieven om start-ups te begeleiden als paddenstoelen uit de grond. Kennis, kunde, coaching, netwerk: alles wordt de startende ondernemers aangeboden. Maar aan geld ontbreekt het meestal. De weg naar investeerders is moeizaam. Ze maken zich liever niet bekend en zijn doorgaans pas geïnteresseerd als starters zich al hebben bewezen. Het Eindhovense Sparkplug Ventures wil die impasse doorbreken en start met een eigen fonds.

„Dat beantwoordt meteen de vraag waarin wij ons onderscheiden van andere initiatieven", zegt Evert Fila, die samen met Reinier van Doorne Sparkplug Ventures oprichtte. „Wij zorgen voor kennis, kunde, netwerk én geld. Wij bieden start-ups een menukaart aan mogelijkheden. Van juridische en fiscale ondersteuning tot hulp bij het aanvragen van octrooien en patenten en het formuleren van de businesscase. We kijken ook naar de samenstelling van het team. Een slecht product kan nog iets worden met een fantastisch team, maar een slecht team krijgt niets van de grond."

Sparkplug Ventures is net verhuisd naar Strijp-S om dichter bij de doelgroep te zitten. „We richten ons op een brede groep van creatieve en innovatieve bedrijven. We begeleiden technische bedrijven als Saluqi Motors uit Best dat een nieuwe techniek heeft ontwikkeld die wordt ingezet voor verbetering van de aandrijving van elektrische voertuigen, maar ook voor een nieuw type generator die de markt zal opschudden", denkt Fila. „Maar we ondersteunen ook een bedrijf als NIBBLR uit Eindhoven dat studenten, expats en young professionals met elkaar aan tafel wil krijgen en zo ook voedselverspilling en eenzaamheid wil tegengaan."

Quote

Wij zorgen voor kennis, kunde, netwerk én geld. Wij bieden start-ups een menukaart aan mogelijkhe­den.

Evert Fila, oprichter Sparkplug Ventures.

Fila en Van  Doorne noemen zichzelf strategische investeerders. „Wij zijn begonnen uit passie. We zijn allebei ondernemers en genieten van ondernemerschap. Start-ups hebben drive, kennis en de juiste instelling maar vaak kunnen ze hun product niet uitdragen. Dat maakt het moeilijk om geld te krijgen. We willen ze klaarstomen voor investeerders", legt Van Doorne uit. „We zijn geen korte termijn accelerator. We stappen er niet na een paar maanden uit, maar blijven aan boord tegen een minderheidsaandeel. Wij leunen dicht tegen de organisatie aan, maar spelen geen actieve rol in het bedrijf. Wel halen we klanten binnen, werken aan patentaanvragen en zoeken naar financiën. En we steken er geld in. Financiering is cruciaal. Daarom zetten we een eigen fonds op." 

Als het aan Van Doorne en Fila ligt, zit er straks een miljoen in het fonds. „We zijn nu bezig met het ophalen van geld. Daarmee verwachten we volgend jaar zo'n tien startende bedrijven te helpen ontwikkelen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven