Spel en fluitje in de strijd tegen bijzetafval in Eindhoven

VideoEINDHOVEN - In de Eindhovense Rochusbuurt is een proef gestart rondom het ‘bijzetafval’ dat vaak in grote hoeveelheden rondom containers in de stad wordt gedumpt. 

Op vier plekken in de Stratumse buurt zijn deze week afvalcontainers voorzien van een metersgrote, kleurrijke cirkel op de grond. Daarnaast een bord met in het Nederlands én Engels de tekst dat afval ín de container thuishoort. Elke zak die naast de bak belandt, levert een minpunt op voor de buurtbewoners die in vier teams -oranje, groen, blauw en rood- met elkaar de strijd aanbinden. Aan de bewoners de taak om bij te houden hoe vaak het fout gaat. Na drie weken wordt de balans opgemaakt. En komt er een winnaar uit de bus.  

  1. Batterijen verwisselen op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus
    PREMIUM

    Batterijen verwisse­len op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus

    EINDHOVEN - Met een gefronst voorhoofd en rode wangen voelt een student van Holland Hogeschool of de stekkertjes aan de vele draden nog wel contact maken. De manshoge robot van zijn team heeft zojuist met drie grijpers 15 groen gekleurde bierblikjes die dienst doen als volle batterijen uit een rek genomen. De robot reed vervolgens netjes naar het eerste station, om daar drie rode blikjes, lege batterijen, weg te pakken om er drie groene voor terug te leggen. Dan op weg naar het volgende station voor de volgende drie ‘batterijen’. Aaah! Kreten van teleurstelling klinken als de robot zo'n 25 centimeter te vroeg stopt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven