Volledig scherm
Vestdijk ter hoogte van kruising Ten Hagestraat - Kanaalstraat waar automobilisten straks niet meer rechtdoor mogen rijden. © Google Streetview

Spoeddebat over verkeersingreep binnenstad Eindhoven

EINDHOVEN - Waar de meeste coalitiepartijen hun schouders ophalen over het onverwachte miljoenentekort op het plan Vestdijk, doet de oppositie dat niet. Op verzoek van de VVD, met steun van de raadsfracties OAE, LPF en CU, wordt dit onderwerp dinsdag 16 mei besproken in de gemeenteraad.

Het plan heeft grote gevolgen. Verkeer vanuit het zuiden kan straks niet meer doorrijden naar het station. Ook wordt de Vestdijk versmald. Doel van de maatregelen: doorgaand verkeer weren uit de binnenstad, en de luchtkwaliteit verbeteren. In de raad klonk eerder kritiek: komen mensen zo nog wel winkelen in de binnenstad? Of staat er straks misschien één grote file op de Vestdijk? Eind deze maand start de gemeente al met een tijdelijke andere inrichting van de Vestdijk, om te kijken wat de effecten zijn.

Herinrichten
Komend jaar wil de gemeente de Vestdijk definitief herinrichten. Maar deze maand bleek onverwachts dat ze twee miljoen tekort komt op dit plan. Het college zag geen reden om het daarom nog eens met de raad te bespreken. Het kwam alleen met de schriftelijke mededeling dat het overweegt om de uitvoering (en daarmee de kosten) op te knippen in verschillende fasen. 

De coalitiepartijen PvdA, D66, GroenLinks namen dit vorige week rustig op, alleen de SP noemde de gang van zaken 'niet prettig'. De oppositie is verbijsterd. Het CDA sprak van een bizarre wending in dit gevoelige dossier. Door het interpellatieverzoek van de VVD wordt het onderwerp nu alsnog besproken in de raad.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen