Volledig scherm
Een fikse kraan zette de wagon op de originele rails aan de Achtseweg Zuid in Eindhoven. © Van Abbestichting/Ruud Nordt

Spoorwagon moet verhaal van Strijp-T in Eindhoven vertellen

EINDHOVEN - De nieuwste aanwinst van het creatieve makersterrein Strijp-T is een spoorwegwagon uit 1960 op een origineel stukje rails aan de Achtseweg Zuid. 

,,We willen met respect voor het verleden de rijke historie van Strijp-T borgen door elementen van vroeger terug te brengen. Die moeten het verhaal van het gebied vertellen. Deze wagon helpt het verhaal visueel te maken." Dat zegt Boudie Hoogedeure van GEVA BV over die ene wagon. Een tweede en mogelijk een locomotief volgen nog. 

Volledig scherm
De spoorwagon voor Strijp-T werd aangevoerd op een dieplader naar de Achtseweg Zuid in Eindhoven © Van Abbestichting/Ruud Nordt
Volledig scherm
Een fikse kraan kwam er aan te pas om het tonnen zware gevaarte op zijn plaats te zetten aan de Achtseweg Zuid in Eindhoven. © Van Abbestichting/Ruud Nordt
Volledig scherm
Een fikse kraan zette de wagon op de originele rails aan de Achtseweg Zuid in Eindhoven. © Van Abbestichting/Ruud Nordt

Het is een project van het bedrijf van de familie Goevaers en de Henri van Abbestichting. De wagon is gevonden in het depot van ProRail in Blerick. Dinsdag is ie op een dieplader naar Eindhoven gereden. 

De eigenaar van het grootste deel van Strijp-T zoekt ook nog een functie voor de wagons die bovendien in originele staat en kleuren opgeknapt worden. ,,Dan denken we aan een informatiecentrum waar je ook iets over de historie te weten kunt komen. Maar misschien wordt het ook wel gewoon een ijscokraam", lacht Hoogedeure. 

Volledig scherm
Bij het Veemgebouw (rechts) is vrijdag het stootblok met 4 meter spoor geplaatst dat moet herinneren aan de Philips spoorlijnen in het gebied. © Michel Theeuwen

Het vorige jaar geplaatst stootblok naast het Veemgebouw is ook door GEVA BV aangelegd met de Van Abbestichting. ,,Dat verwijst ook allemaal naar het feit dat alle gebouwen zo aangelegd zijn dat ze aangetakt konden worden op het spoor", aldus Hoogedeure.  Verder is er onder meer het oude weeghuisje op T bewaard gebleven en wordt een deel van de leidingbrug tussen TR (de oude energiecentrale waar nu onder meer ontwerpbureau Van Berlo zit) en verzamelgebouw TQ in ere hersteld. Die gaat een fysieke verbinding voor de gebruikers  vormen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7730 stemmen