De huldiging van de Eindhovense sportkampioenen.
Volledig scherm
De huldiging van de Eindhovense sportkampioenen. © FotoMeulenhof

Sport Awards 2019 uitgereikt in Eindhoven

EINDHOVEN - Wat de sport betreft, is Eindhoven een inclusieve stad. Dat bleek maandagavond bij de uitreiking van de Sport Awards 2019 in de voormalige Paterskerk van DomusDela.

Zo werd Ado Peljto bekroond tot Eindhovens sportcoach. Hij leidde het Zwitserse dovenzaalvoetbalteam naar een zilveren medaille bij het WK. Zelf ook doof, liet hij via een tolk weten dat een handicap succes niet in de weg hoeft te staan. Kevin van Ekert won de titel van Unieke Sporter, dankzij zijn gouden plak bij het WK WCMX, zeg maar rolstoel BMX. Cathry Strijbosch, speelster en penningmeester bij GP Bulls rolstoelhockey, zat in de jury.

Presentator was sportjournalist Toine van Peperstraten. In een hoog tempo werkte hij zijn lijstje af, nadat eerder op de avond álle lokale kampioenen de sportpenning van de stad hadden ontvangen. De toelichting van de keuze door de jury was mager en de korte tijd voor een reactie van de winnaars leverde vaak een plichtmatig antwoord op.

Roken naar chloor

De sportman en -vrouw van 2019 roken beiden naar chloor. Ranomi Kromowidjojo was vooral succesvol op de korte baan van het zwembad, waar ze drie keer wereldkampioen werd. Ze bedankte de jury vanuit China, waar ze zich opmaakt voor de Fina Champion Series met de rest van de wereldtop. Maarten Brzoskowski heerste in eigen land op de vrije slag op 100, 200 en 400 meter.

Quote

De gemeente heeft in het najaar om suggesties voor kandidaten gevraagd

De titel van sporttalent van 2019 ging naar de 14-jarige Sven Cuppen, Nederlands kampioen bij de kadetten -56 kg én winnaar van vier internationale toernooien, waaronder de Eindhoven Cup. De zesde award was voor het team Heren 1 van PSV Waterpolo, winnaar van de nationale beker en kampioen van de Eerste Divisie en dus nu spelend in de Eredivisie.

De gemeente heeft in het najaar om suggesties voor kandidaten gevraagd. Daaruit is een top 5 samengesteld, waaruit het publiek per categorie drie nominaties kon kiezen. Een vijfkoppige vakjury onder leiding van Tiny Sanders heeft de winnaars gekozen. 

Verbouwing van kantine

Quote

Was het ook geen appels met peren vergelij­ken?

Daarnaast heeft de jury de kanovereniging Beatrix de titel sportvereniging van het jaar gegund. Clubvoorzitter Tonny Benschop dankt de uitverkiezing aan de dertien nationale kampioenen en enkele Europese medailles. ,,Maar ook aan onze inzet voor de jeugd die elders moeilijk terecht kan. Met veel werk van vrijwilligers en betrokken ouders." De 3.000 euro die aan de titel verbonden is, komt ten goede aan de lang gewenste verbouwing van de kantine aan het Beatrixkanaal.

Opmerkelijk was de nominatie van coach Ton van Hoesel. Hij verliet Eindhoven Atletiek vanwege een verschil van inzicht over methodiek en is nu succesvol bij Asterix studentenatletiek en heeft met ex-marathoncrack Luc Krotwaar een eigen groep looptalenten. Hij ziet als een erkenning en maalt niet dat iemand anders met de prijs aan de haal ging. Was het ook geen appels met peren vergelijken? ,,Ach misschien wel een beetje, ja.”

Daar zijn juryleden Sanders en Annamarie Thomas het niet mee eens. ,,We hebben een aantal duidelijke criteria gehanteerd, zegt Sanders. ,,Waarbij de prestaties zwaar hebben gewogen. Als die gelijk waren, hebben we de maatschappelijke relevantie laten meewegen."

  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven