Volledig scherm
© Thinkstock

Sportclubs in de regio goed voorbereid op levensbedreigende situaties

HELMOND - Sportclubs in de regio Helmond-Eindhoven zijn over het algemeen goed voorbereid op levensbedreigende situaties van hun leden. 

Bij de meeste clubs zijn defibrillatoren voor eerste hulp aanwezig en volgen meerdere vrijwilligers cursussen reanimatie om hun kennis op peil te houden. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele clubs naar aanleiding van het overlijden van een 26-jarige voetballer van SC Helmondia 4.

Goede reactie

Voetbalclub SV Someren weet hoe SC Helmondia en tegenstander SPV uit Vlierden zich nu voelen. Een 15-jarige speler van Mulo zakte begin november 2014 ineen tijdens een wedstrijd op sportpark De Potacker. Ondanks de grote schok werd direct goed gereageerd. De Automatische Externe Defibrillator (AED) bracht het hart van de jonge speler weer op gang. Onlangs, ruim drie jaar na dato, kwam het slachtoffer nog naar Someren om de vrijwilligers te bedanken met een doos chocolade.

Volgens voorzitter Antoon Sonnemans staat er al vele jaren een AED centraal op het sportpark. Diverse mensen kunnen het apparaat bedienen en volgen daar cursussen voor. Tevens wordt het hartmassageapparaat regelmatig onderhouden. ,,Verder hebben wij na het voorval met die Mulo-speler contact gezocht met de KNVB. Breng het protocol voor dit soort situaties onder de aandacht van alle clubs, was de boodschap. Dat is ook gebeurd."

Keuring

Sportcardioloog Nicole Panhuyzen uit Amsterdam opperde dinsdag in de Telegraaf het idee om voortaan alle sporters in het land te keuren. Sonnemans vindt dat een goed plan, maar vraagt zich tegelijkertijd af of het realistisch is. ,,Iedereen wil dit wel denk ik want het draagt bij aan preventie, maar is er wel geld voor? Wellicht kun je mensen die erfelijk belast zijn keuren? Het is een interessante discussie."

Voetbalbond KNVB is tegen invoering van de keuring die tot 1984 wel gebruikelijk was. ,,Deze keuringen zijn destijds afgeschaft, vanwege het als te gering ingeschat rendement en het uitgangspunt dat ieder individu zelf verantwoordelijk is voor de keuze of hij/zij zich wil laten onderzoeken. Op dit moment bestaan er geen redenen om hier anders tegen aan te kijken", aldus een woordvoerder.

EHBO-diploma

Bij basketbalclub BC Bladel is altijd een sporthalbeheerder met EHBO-diploma aanwezig, stelt voorzitter Johan Gubbels. Is diegene ziek, dan wordt een andere beheerder ingeschakeld. Verder is er een AED aanwezig en is een EHBO-ruimte beschikbaar. In twaalf jaar tijd heeft hij nog nooit een situatie zoals bij SPV-Helmondia meegemaakt. ,,Wat daar is gebeurd, is een incident. Dat kan overal plaatsvinden. Daar gaan wij verder geen extra beleid op maken. Het is in dit soort situaties een kwestie van zo snel mogelijk 112 bellen en het slachtoffer met spoed naar het ziekenhuis vervoeren."

Bij de Gemertse Lawn Tennisvereniging is eveneens een AED aanwezig. Het hulpmiddel wordt volgens bestuurslid Hans van de Rijdt goed onderhouden. De club gaat echter niet leden actief benaderen om cursussen te volgen. ,,Het tennispark is in principe 24 uur per dag toegankelijk. Dan is het niet te doen om constant een EHBO'er op het park aanwezig te hebben. Dat zou betekenen dat het sportpark vaak dicht moet."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven